loading...
Издвајамо Србија

Оштар протест Србије на Тачијев Нацрт закона: “Захтевамо од међународне заједнице да стопира формирање војске Косова”

Фото: Јутјуб

Успостављање било какве војне формације на КиМ представљало би директно кршење Резолуције 1244 СБ УН, сматра Марко Ђурић

Србија се снажно противи успостављању такозване војске Косова на територији наше јужне покрајине и захтева од међународне заједнице да то заустави, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић.

– Захтевамо од међународне заједнице да без одлагања заустави ову опасну ескалацију политичких односа у јужној покрајини – рекао је Ðурић.

Он је додао да би успостављање било какве војске и војне формације на КиМ представљало директно кршење Резолуције 1244 СБ УН и војно-техничког споразума из Куманова.

На основу тих докумената је 1999. године заустављен рат у јужној покрајини.

Ðурић је истакао и да српски представници у институцијама у јужној покрајини неће ни директно ни индиректно подржати такву иницијативу.
Како је рекао, Приштина би формирањем војске задала озбиљан ударац тешким напорима за међунационално помирење, поправљање односа Срба и Албанаца на подручју јужне покрајине и успостављању трајне стабилности.

– Чињеница је да је великоалбански пројекат главна претња стабилности региона и стварање некакве албанске паравојске на КиМ било би доливање уља на ватру и претња тешко успостављеном миру – рекао је Ðурић.

Како каже, косовске безбедносне снаге би, чак и да буду наоружане тешким наоружањем, могле да буду претња једино ненаоружаном српском народу на КиМ, што Србија никада неће дозволити.

Подсећа да је српски народ јасно ставио свима до знања да је против формирања албанске војске на КиМ и да би једнострано стварање такве формације трајно скренуло са пута процес дијалога и све покушаје да се односи Срба и Албанаца учини бољим.

– Покрајинама није место да праве војске, а ни нашој јужној покрајини која је у претходних 17 година од рата видела толико патњи – рекао је Ðурић.

Он је додао да међу албанским политичарима има много оних који не схватају “шта им приличи”, те да би требало још једном да саслушају и боље разумеју српску народну пословицу – “видела жаба да се коњ поткива па и она подигла ногу”.

Хашим Тачи предао је данас нацрт Закона о трансформацији безбедносних снага Косова у Војску Косова председнику косовске скупштине Кадрију Весељију.

Нацрт закона се не односи на уставне промене, преноси портал Коха.нет, већ се њиме мењају ингеренције Косовских безбедносних снага.

Извор:Телеграф.рс /Танјуг

loading...