Занимљивости Издвајамо

ОВАЈ УЛЦИЊАНИН ЈЕ ПРЕШАО ИЗ ИСЛАМА У ПРАВОСЛАВЉЕ И УЗЕО ИМЕ СТЕФАН: Претили су ми, али ја и даље славим крсну славу

Име и презиме ме је везало за једну, а срце за другу веру

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Млади Улцињанин Стефан Тодоровић (27) је пре седам година одлучио да пређе из ислама у православље. Његова одлука наишла је на жестоке осуде породице и сународника, због чега је одлучио да са нама подели животну причу.

Стефан је пре него што је прешао из ислама у православље имао типично муслиманско име.

– Код нас прелазак у другу веру није честа појава, јер наш народ гледа на то као на морално погрешан чин. Осуде породице и мојих суграђана су брзо стигле, а нико се није ни запитао зашто сам то урадио – започиње Стефан исповест за наш портал.

Овај младић потиче из мешовитог брака, а према његовим речима, мама Александра и отац Самир никада нису наметали своју веру, као ни обичаје који уз њу иду.

– Моја ситуација је била специфична. Име и презиме ме је везало за једну, а срце за другу веру. Потичем из мешовитог брака, никад ми није била наметнута ниједна вера. Осећао сам се православцем још одмалена. Пре седам година сам скупио храброст и направио сам прекретницу у животу – додао је Стефан.

Нико није знао да намерава да промени веру.

– Нисам хтео да било ко својим ставом и мишљењем утиче на моју одлуку. Једног јутра сам отворио очи и једноставно сам знао да је дошао тај дан. Тог јутра сам донео највећу одлуку у свом животу – истиче Стефан.

Како каже, реакције на његову одлуку су биле различите, а мишљења подељења.

– Мој отац и његова родбина нису прихватили моју одлуку. Нису хтели да чују за мене, нису их занимали разлози због којих сам то урадио. Било ми је тешко живети без очеве подршке и љубави, али након шест година је све дошло на своје. Пронашли су дозу разумевања и пустили ме назад у породицу – рекао је он.

Претеће поруке су пристизале, али Стефан не жели да их се присећа.

– Једни су ми давали ветар у леђа, а други су ми заболи нож у иста. Био сам спреман на осуде, увреде и критике. Некако сам успео да се изборим с тим, али било је тешко. Претеће поруке су свакодневно пристизале – додаје он.

За њега је свака вера лепа, али сада су Бадње вече, Божић и Васкрс празници које слави, а има и своју крсну славу.

– Још од малена сам сваке године на Бадње јутро ишао у шуму да сечем бадњак, заједно са друговима. Драго ми је што су ми дозволили да им се придружим и да учествујем у том светом чину – истакао је Стефан.

 

Фото: Фејсбук

Извор: K.B – [email protected]