Србија

ОВАКО ЈЕ ПОЧЕО РАТ НА КОСОВУ: Ево како су српски специјалци УБИЛИ НАЈКРВОЛОЧНИЈЕГ вођу ОВК и пријатеља Хашима Тачија!

Пре 19 година у акцији српских безбедносних снага у реону Дренице убијен је вођа ОВК, који је злогласно убијао Србе на Косову и Метохији
Пре 19 година у реону Дренице у селу Доње Преказе српске снаге безбедности напале су припаднике јединице ОВК и убиле њиховог лидера Адема Јашарија. Тако је почео крвави рат на Косову и Метохији после ког је уследило бомбардовање СРЈ и масован егзодус Срба из јужне српске покрајине!
У рану зору 5. марта, 1998. године, група албанских терориста напала је полицијску патролу у селу Лауша. У том нападу рањена су два полицајца након чега полиција креће у потеру ка Доњем и Горњем Преказу у реону Дренице. Овим је почео рат на Косову и Метохији.

Сутрадан, 6. марта у оквиру контранапада српске полиције нападнута је махала у селу Доње Преказе у којој се налазило седиште терористичке групе Јашари. Током акције полиције убијени су лидер ОВК Адем Јашари, његов брат Хамез Јашари као и већина припадника терористичке групе.

Ово није био први сукоб терористичке групе Адема Јашарија и српских снага безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први пут је Адем Јашари опкољен у селу Преказу 30. децембра 1991. године од стране припадника службе Државне безбедности. Разлог су биле Јашаријеве активне везе са албанским војним сектором и његови чести боравци У Албанији зарад обављања тренинга и обуке за терористичке акције.

Тада је успео да се извуче из обруча након чега су уследиле акције и напади на српску полицију. Та група је била главни носилац тероризма на Косову и Метохији од 1992. до 1997. године и имали су директну помоћ и подршку власти у Албанији.

Терористи Јашаријеве групе с почетка су нападали попут качака и балиста. Из заседа и када би били знатно бројнији, а касније су су почели да користе савременије терористичке методе. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари и његова група, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Извор: Telegraf.rs