Издвајамо Србија

Ово су промене које важе за све АПОТЕКЕ, а тичу се свих грађана Србије

Апотека до апотеке, посебно око болница и домова здравља, слика је која ће ускоро припасти прошлости. Наиме, најмања удаљеност између две апотеке ускоро ће морати да буде најмање 300 метара. Такође, апотеке више неће моћи да буду у било каквим локалима, већ у просторима са најмање 40 квадрата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су новине које ће бити регулисане новим Законом о апотекарској делатности, који ће први пут бити донет у Србији. Закон је прошао јавну расправу и сада се уносе промене.

Утврђено је да ће свако место до 4.000 становника морати да има апотеку. Такође ће морати да буду отворене апотекарске станице, са запосленим стручним лицем за издавање лекова, у сваком селу које је најмање пет километара удаљено од најближе апотеке.

Разлог за то је управо хаотична ситуација у овој делатности, где су поједине државне апотеке на ивици банкрота и већина је у невероватним дуговима. Такође, идеја је да се новим законом реши проблем нелојалне конкуренције, која већ годинама постоји између приватних и државних апотека.

Помоћница министра здравља за организацију здравствене службе Мирјана Ћирић објашњава да нико неће затварати постојеће апотеке, које су сада ослоњене једне на другу и не испуњавају услов од 300 метара размака. Таквих „гроздова“ најчешће има око болница и клиничких центра. Нови критеријуми важиће само за апотеке које ће са радом почети после ступања на снагу овог закона.

То, међутим, значи да ако је у једном граду, задовољен њихов број, неће се дозвољавати ново отварање објеката. Ипак, многе од постојећих апотека неће преживети неке од нових критеријума рада, који се односе на квадратуру локала и запослени кадар.

Не реклами

Биће забрањено рекламирање производа и излепљивање апотека које нуде разноразне попусте на медицинска средства.

– Моћиће да обавештавају грађане о неким здравственим или научним темама, али рекламирање ради поспешивања продаје биће забрањено. Циљ овог закона је да побољша систем, да се подигне кавлитет фармацеутске услуге, јер лек није роба. Он се мора издавати, а не продавати – каже Ћирић.

Биће основана и нова фармацеутска инспекција, која ће контролисати апотеке, рок трајања лекова, као и у којим условима праве галенске и магистралне лекове.

Извор:СрбијаДанас.цом/Блиц.рс