Издвајамо Русија

ОВО СУ РУСКИ РОБОТИ СПРЕМНИ НА СВЕ: Мењаће војнике на ратиштима(ВИДЕО)

Роботи ће заменити војнике на ратиштима…

Руска војска из године у годину напредује у развијању система који ће самостално извршавати војне операције, а у прилог тој тврдњи иде и све заступљенија употреба беспилотних летелица (УАВ) у интервенцијама на кризним подручјима. Ипак, Руси су направили изузетан помак и у развијању аутоматских борбених возила, наводи „Нешнал интерест“.

Уз подршку државе и домаће војне индустрије, Министарство одбране Русије интензивно ради на развијању широке платформе оружја које се може користити без директног људског фактора, укључујући и борбена возила. И сам председник Владимир Путин позвао је на јачу производњу и развијање „аутоматских роботичких комплекса“.

Иако је велики број оваквих машина и даље у завршној фази развоја, постоје неки који су већ у употреби. Једна од њих је и „Уран-6“, робот који уклања мине и тако помаже руским деминерима у Сирији.

„Старији брат“ овог робота је „Уран-9“, који је за разлику од деминера, робот предвиђен за борбене операције. Има чак 10 тона, а наоружан је 30-милиметарским топом, аутоматским оружјем од 7,62 мм и противтенковским ракетама. Постоје спекулације да је овај робот тајно допремљен у Сирију, где је наводно већ учествовао у борбама са џихадистима.

Поред „Урала“ ту је и „Платформа-М“, робот који се полако интегрисао у руску војску, а главни задатак му је прикупљање обавештајних података. Међутим, како је то задатак током којег неретко дође до конфликта, „Платформа“ је наоружана гранатама и 7,62-милиметаским топом. Произведена је од таквих материјала да подноси екстремне услове, температуре од -30 до +50 степени Целзијуса (од арктичких до пустињских услова). Овај робот од 2013. године успешно користи руска Пацифичка флота.

Пре четири године откривен је и робот „Арго“. У питању је борбено возило без возача, чији су главни задаци патролирање и скупљање информација. „Арго“ се може користити и за извођење „амфибијских задатака“ и пружања логистичке подршке, наводи „Нешнал интерест“.

Још два борбена возила која су у фази прикључивања војсци су „Удар“ и „Проход-1“. „Удар“ је произведен на шасији борбеног возила БПМ-3, а разлог је функционалне природе: БПМ-3 је најраспрострањеније возило, те га је стога лако поправљати и мењати. „Удар“ може да носи и лансира дронове, а има шпијунску и извиђачку улогу.

Извор:СрбијаДанас.цом/Вести-онлине