Издвајамо Регион

Папа неће прогласити Степинца за свеца: Долази ускоро у Србију и стало му је да одржи добре односе са СПЦ?!

Папин круг и даље сматра изузетно добром одлуку да папа предложи формирање мешовите комисије, која у таквом облику никада у историји није радила

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Папа Фрања неће скоро прогласити хрватског кардинала Алојзија Степинца за светитеља Римокатоличке цркве, тврде извори блиски Светој столици.

Да је ореол све даљи од блаженог Степинца, говори све више информација из Ватикана, упркос вишемесечном “завету ћутања” чланова Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и Српске патријаршије. На овакав папин став, како се указује, кључно су утицали последњи резултати рада овог тима, као и до сада непознати документи који откривају активности кардинала Степинца, пре свега 1941. године. Део материјала, на заједничким седницама већ су представили и представници СПЦ, а наредних месеци на ред ће доћи и нови, до сада непознати докази.

– Сигурно је да папа неће одлучивати о проглашењу кардинала Степинца светим до краја рада комисије. То би могло лако да потраје и дуже него што је било предвиђено. Већ сада је сасвим јасно да се папа Фрања одлучио на чекање – пренет је “Вечерњим новостима” став високих ватиканских извора.

Папи је необично стало до тога да одржи добре односе са СПЦ и да неће урадити ништа што би дугорочно могло да их угрози.

– Иако у Хрватској неки мисле да ће Степинац брзо бити проглашен за светитеља, у Ватикану је све више утицајних људи, блиских поглавару католика, који сматрају да се то неће догодити. Извесно је да би одлука о канонизацији, макар дошла и после окончања рада комисије, драстично погоршала односе између две цркве – каже саговорник из Ватикана, иначе изузетан познавалац ситуације у врху Католичке цркве.

Папа, како се тврди у Ватикану, и даље има велику жељу да посети Србију, али и Русију. На основу информација које су нам предочене, на том питању се интензивно ради. Претходна посета Јасеновцу није услов за посету Србији, и ова могућност готово да се уопште не помиње. Али папа жели да створи добру атмосферу уочи могућег пута у Београд, па људи који га добро познају сматрају да ће одлуку о Степинцу сигурно максимално одлагати, преносе Вечерње Новости.

– Није искључено да овај папа уопште неће донети одлуку, иако ниједно решење, па ни то да Степинац ипак буде проглашен светим, није искључено. У овом часу јасно је само то да јединственог става о Степинцу нема ни код чланова мешовите комисије, али ни у врху Ватикана – децидан је саговорник.

Папин круг и даље сматра изузетно добром одлуку да папа предложи формирање мешовите комисије, која у таквом облику никада у историји није радила.

– Оно што у овом часу долази до папе веома је охрабрујуће. Досадашња расправа чланова комисије, у коју су укључени и кардинал Јосип Бозанић и загребачко-љубљански митрополит Порфирије, била је на високом нивоу и протекла је у крајње пријатељској атмосфери. Иако су дијаметрално различити приступи и погледи о Степинцу, све што се чуло у раду комисије помоћи ће папи Фрањи да донесе коначну одлуку – тврди саговорник из Ватикана.

ОДОЛЕВА ПРИТИСЦИМА

Постојали су покушаји да се индиректно утиче на папу како би он брже преломио разматрање о Степинчевој канонизацији. Ватикански извори међутим, поручују да Фрања није импресиониран никаквим спољним притисцима.

Чврст је то папа, кога не могу да поколебају ни много јаче интервенције из римске Курије. Сви који га познају сигурни су да ће и о Степинцу донети одлуку која ће ићи у правцу екуменизма и зближавања цркава. А не треба заборавити ни то да би папа Фрања волео да у току свог понтификата посети Русију. Тај пут води преко Србије – каже саговорник, који је све ближи уверењу да ће проћи још доста времена до коначне папине одлуке о Степинцу.

Извор:Телеграф.рс