Занимљивости Издвајамо Србија

ПОЧЕО ЛОВ НА ЗЛАТО У БЛИЗИНИ СРБИЈЕ: Из старог рудника годинама излази жута вода, сада сви желе ово благо(ВИДЕО)

loading...

Рудник злата у Баковићима данас је запуштен, а вода са жутим талогом која излази из улазне јаме користи се за лечење кожних болести

Мало насељено место Баковићи поред Фојнице до 1939. године било је светски познато по једном од највећих налазишта злата и сребра у овом делу Европе. Али, од тада је стари рудник.

У историјским забелешкама записано је да је до 1939. године, када је рудник затворен, из њега извађено више од две тоне злата и много веће количине сребра. Према забелешкама турског хроничара Дурсун-бега, који је у Босну дошао с турском војском, анализом пиритне руде установљено је да се у тони руде налази осам до 15 грама злата. Рудник злата у Баковићима данас је запуштен, а вода са жутим талогом која излази из улазне јаме користи се за лечење кожних болести.

Начелник општине Фојница, Сабахудина Клисуру, казао је за “Аваз” да је оживљавање овог рудника већ у току, јер је компанија ББМ почела припремање терена и истраживање злата.

– Али, Месна заједница Баковићи покренула је управни спор против дозволе коју је издало Министарство енергије, рударства и индустрије ФБиХ. Ипак, тужба не спречава извршење управног акта, па је и истраживање на овом локалитету настављено – појаснио је Клисура.

Додао је да се у документацији коју је доставила компанија ББМ види да јој је концесија продужена до 21. јануара следеће године. Према његовим речима, и Месна заједница на почетку овог пројекта дала је своју сагласност.

– Из компаније ББМ тврде да не постоји опасност по здравље људи, као ни од загађења извора питке воде. Након што се заврши истраживање и оно покаже да рудник располаже довољним количинама златне и сребрене руде, онда би компанија требала да почне с експлоатацијом – закључио је Клисура.

Како су казали из ББМ-а за “Аваз”, послови обављени до данас су геодетско снимање терена, набавка опреме, сеча шуме за потребе градње приступних путева и инфраструктурних објеката, прибављање одобрења за прикључак на далековод и градња трафостанице, израда пројектне документације за јамске просторије, истражна бушења.

Додали су да је планирано да се истражни радови изводе четири године и да, ако се резултати истраживања покажу задовољавајућим и буду имали економску оправданост, ББМ ће поднети захтев за издавање дозволе за експлоатацију на локалитету Баковићи.

Председник МЗ Баковићи Владо Кулиш кратко је за “Аваз” прокоментисао да је стање много горе него прошле године, када се први пут дигла прашина због истраживања злата и сребра.

– Наш је став да компанија ББМ лаже да поседује сву потребну документацију, али упркос томе, они настављају да раде, копају горе по брду – појаснио је Кулиш.

Погледајте видео:

Извор:Телеграф.рс

Loading...
loading...
loading...