Србија

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ: Одложена одлука о изручењу Харадинаја!

Апелациони суд у француском граду Колмару одложио је данас своју одлуку за 6. април поводом захтева Србије за изручење Рамуша Харадинаја због сумње да је извршио ратне злочине на Косову и Метохији.
Седница Истражног одељења тог суда била је отворена је за јавност и заказана је за девет часова. Харадинај је стигао у суд са закашњемем од десетак минута.

Апелациони суд у Колмару има три опције у свом одлучивању, тако да може да наложи прикупљање додатних информација и затражи даље разматрање случаја на следећој седници, такође може да да позитивно мишљење о захтеву Србије за изручење или да се са њим несагласи, навела је раније портпаролка суда Сандра ди Роса у изјави за Тањуг.

Према њеним речима, уколико Апелациони суд у Колмару да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После тога, Харадинај ће бити слободан да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

Уколико пак Апелациони суд утврди да су испуњени услови за изручење Харадинаја, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада, навела је портпаролка суда у Колмару.

Тај суд је 9. фебруара одржао јавну седницу на којој су своје ставове о захтеву Србије изложили Харадинај и његови браниоцу, па је ради већања (утврђивања испуњенисти услова и гласања) о захтеву Србије за изручење одложио доношење своје одлуке.

Задатак суда у Колмару је да утврди да ли су испуњени услови за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији, која не орочава доношење одлуке, док се поступак одлучивања тог суда води у складу са процесним законима Франсуцке.

Харадинај, који је лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење. Он је недељу дана касније пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске. Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug