Регион

Потпуно неочекивано! После овог потеза Ангеле Меркел, решава се македонска криза?

Ангела Меркел (фото:ЈуТјуб)
Лидер најутицајније владајуће ВМРО–ДПМНЕ Никола Груевски састао се у четвртак у Валети са немачком канцеларком Ангелом Меркел, пренео је албански портал „Лајм“. Позивајући се на непотврђене информације, „Лајм“ преноси да су се Груевски и Меркелова састали на маргинама конгреса Европске народне партије на Малти.
Према информацијама из извора блиских ВМРО-ДПМНЕ и албанске партије ДУИ, разговору је присуствовао и председник Одбора за спољне послове Европског парламента и потпредседник ЕПП, Дејвид Мекалистер, преноси „Газета вести“.

„Газета вести“ су додале да би сусрет Груевског са Ангелом Меркел могао да значи и да ће се полилтичка ситуација у Македонији померити са мртве тачке, док албански „Лајм“ забринуто напомиње да би након тог сусрета могло да се деси свашта

– Све је могуће, и да се Груевски додатно притисне, али и да добије подршку – истиче портал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, на састанку Одбора за спољне послове у немачком Бундестагу, већина чланова Меркелове ЦДУ је било уздржано у погледу политике ВМРО–ДПМНЕ и Груевског, док је заменик немачких социјалдемократа оценио недопустивим мешање страних земаља у унутрашња питања Македоније.

Брисел размишља о санкцијама?

С друге стране, ЕУ размишља о увођењу санкција Македонији уколико македонски председник Ђорђе Иванов не омогући формирање владе у складу са Уставом, наводи „Дојче веле“, позивајући се на неименовани извор у Бриселу.

Извор ДW каже да, уколико Иванов и даље буде одбијао да додели мандат за формирање владе лидеру СДСМ Зорану Заеву, нема више чекања, те да сваким даном расте опасност од даљих тензија у земљи, које би, како се наводи, могле да доведу до ћорсокака и даље дестабилиације.

– Опасност је већа него икада пре – наводи немачки портал, позивајући се на тврдње свог извора.

Груевски се, наводи ДW, на састанку са комесаром Европске уније Јоханесом Ханом и тројицом европарламентараца „представио као жртва“ тврдећи да нема контролу ни над чим.

Заев:ВМРО би изгубила на новим изборима

Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев изјавио је да ће у случају понављања ванредних парламентарних избора, што је један од захтева владајуће ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, та партија сигурно изгубити.

– Они знају да ако изађу на изборе изгубиће, јер нико неће толерисати њихово бесрамно одбијање да предају власт – рекао је Заев напоменувши да је парламентарна већина формирана, те да он очекује брзо формирање владе на демократски начин.

– Ако одемо на изборе ВМРО-ДПМНЕ ће изгубиће – рекао је Заев уверен да и након нових избора албанске партије не би правиле коалицију са Груевским, пренели су македонски медији.

Заев је формирао парламентарну већину уз помоћ албанских партија ДУИ и БЕСА, али је македонски председник Ђорђе Иванов одбио да му додели мандат за састав нове владезато што је лидер СДСМ прихватио „тиранску платформу“ која, како сматра, прети да наруши суверенитет и територијални интегритет Македоније.

Извор: Blic.rs