Србија

ПРЕЗЕНТАЦИЈА „МИЛОША“ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Наша војска и полиција постају неупоредиво модерније опремљени!(ВИДЕО)

Вишенаменско оклопно возило „Милош“, намењено за извиђачка, патролна и специјална дејства и заштићено од дејстава противтенковских мина, са погоном на сва четири точка. Новитет је артиљеријска ракета „Град“, домета 52 километра, у калибру 122 милиметра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Владе Александар Вучић присуствовао је данас у фабрици наменске индустрије у Великој Плани презентацији оклопног возила „Милош“ и оценио да уз то „Милоша“ и „Лазара“ за полицију и војску, као и хаубицама НОРА за ВС, наша војска и полиција постају неупоредиво боље и модерније опремљени. Вучић је приметио да је „Милош“ моћно „4 пута 4“ оклопно возило, и додао да ће шест одмах добити полиција, са митраљезом 12,7 мм за, вероватно, САЈ, а жандармерија шест „Лазара 3“.

У Војску Србије иде 12 „Лазара“ наоружаних топовима, као и хаубице НОРА калибра 155. мм. Како је рекао, за 700 до 800 тих возила имамо наруџине из иностранства, а не можемо ни десет да произведемо.

Поновио је да је влада спремна да уложи 15, 20 милиона евра у нову линију ФАП-а, за оклопна возила, ако прибојска фабрика може да гарантује њихову производњу.

– Наменска индустрија је важна за српску економију и један је од кљуцнинх фактора брзог напретка насе укупне привреде – рекао је премијер.

Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима, уз максималну борбену масу већу од 14 тона.

„Милош“ је опремљен са пет пушкарница за дејство личним наоружањем, има балистички заштићене осматрачке прозоре, систем за климатизацију и НБХ заштиту, савремену комуникациону опрему, командно-информациони систем и камере за ноћно осматрање и вожњу.

На крову оклопног тела возила уграђено је шест бацача димних кутија, калибра 82 милиметара. Концепт возила је такав да може да буде опремљен различитим врстама наоружања и специјализоване опреме.

У стандарној верзији посаду „Милоша“ чини осам чланова, од којих су четири смештена у задњем делу возила и могу да брзо да се искрцају или укрцају кроз задњу хидраулички покретану рампу или задња врата.

Четворо чланова посаде у предњем делу обезбеђен је улазак и излазак из возила кроз класична бочна врата.

Извор: Srbija Danas