Србија

ПРИЈАТЕЉ СРПСКЕ ВЛАДЕ ИМА ПЛАН: Србију, Грузију и Египат претворити у мигрантске логоре

Аустријски министар за послове Европе, интеграције и спољну политику Европе Себастијан Курц предложио је Европској унији формирање избегличких центара ван њене територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курц је у интервјуу високотиражном немачком дневном листу Билд прецизирао да би такви центри требало да се отворе у Грузији и на „Западном Балкану“!

Аустријанац, иначе „велики пријатељ Србије и њеног премијера“ рекао је да ти центри треба да буду под покровитељством ЕУ и Високог комесаријата УН за избеглице. „Није од принципијелне важности где ће се тачно налазити, важно је да обезбеђују заштиту и да људи који настоје да у Европу уђу нелегално буду у њих усмеравани. Такви центри могу бити формирани у Грузији, Египту или у ‘западним балканским земљама’“.

Под термином „Западног Балкана“, званичници ЕУ подразумевају бивше земље СФРЈ и Албанију. Обзиром да су Словенија и Хрватска већ у Унији, међу земљама-кандидатима за Курцов план, истичу се Србија и БиХ, пошто Албанију мигранти заобилазе у широком луку, док Црна Гора, вероватно, не би могла да обезбеди потребне капацитете.

На питање – треба ли да за нелегалне мигранте буде затворена „медитеранска рута“, Курц је одговорио потврдно.

За оне који подстичу миграције према ЕУ и у њих улажу немали новац, као и за саме избеглице и мигранте, „Балканска рута“ је, после медитеранске, најзначајнија, што значи да би она поново постала једини пут велике миграције азијских и афричких народа у срце Европе.

На изјаву министра спољних послова Аустрије, реаговао је и руски сенатор Алексеј Пушков. Он је рекао да предлог аустријског министра, највероватније, представља понуду да се избеглице из ЕУ пошаљу у Грузију у замену за безвизни режим. „Биће занимљиво видети да ли ће Грузија моћи да одбије ЕУ?“, написао је пушком на свом Твитер налогу.

 

Извор: Fakti.org/ rs.sputniknews.com