Занимљивости Издвајамо Свет

ПРИПРЕМИТЕ СЕ! Пушаче електронских цигарета очекују шокантне новине

Ово је нова директива Европске комисије која почиње да важи у свим земљама Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У кафићима и ресторанима, као и у свим јавним просторијама, убудуће ће бити забрањено пушење и електронских цигарета.

И у Србији би ускоро могла да заживи ова одлука, с обзиром да је стручна републичка комисија израдила нацрт измена закона, по којим се потпуно забрањује пушење у угоститељским објектима. Иако је закон припремљен, за сада не постоји политичка воља да се и усвоји и почне да се примењује.

Важећим Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму направљен је уступак угоститељским објектима, па је тако пушење дозвољено у локалима површине веће од 80 квадрата, у којима власници могу да одреде најмање 50 одсто простора где је пушење дозвољено.

Срмена Крстев, председница републичке Комисије за превенцију употребе дувана за “Блиц” тврди да ће Србија, хтела то или не, ипак морати да прилагоди своје законе европским.

– У неком тренутку мораћемо да усвојимо такав закон, јер је немогуће да останемо једина земља у Европи која није забранила пушење, као обичних, тако и електронских. Када је могла једна Турска, зашто не би могли и ми – истиче Крстев. – Закључак Европске комисије је да се дим из електронске цигарете, такође шири, додуше у мањој мери него код обичних цигарета, али да је то довољно да се њена употреба забрани у затвореним просторијама. Такође, сви докази да је то успешно срество за престанак пушења пали су у воду. Исто тако, доказано је да е – цигарете отварају врата младима за пушење – истиче Крстев.

Иначе, е-цигарете рекламирају се као здравија алтернатива обичној цигарети. Ту тврдњу произвођачи правдају тиме да уз њено коришћење не постоји пасивно пушење и да оне не садрже хемијске и канцерогене супстанци које се налазе у дувану.

Међутим, пре две године Светска здравствена организација била је прва институција која је затражила забрану продају е – цигарета малолетницима и њихову употребу у затвореним просторима. Према њиховом ставу постоји довољно доказа да се деца, тинејџери и труднице упозоре на употребу електронских никотинских инхалатора, јер изложеност никотину има дугорочне последице за развој мозга.
– Дугорочне здравствене последице коришћења е-цигарета још нису доказане. Краткорочне последице су те што пушачи е – цигарета у организам уносе врео ваздух, што је доказано да доводи до генетских промена. Оне су штетне по здравље јер садрже никотин, неке хемијске материје које су канцерогене, док остале супстанце које садржи нису довољно проучене, јер нису наведене на поковањима – каже Крстев.

Е – цигарета је уређај који је изгледом сличан правој цигарети, а производи пару која изгледа попут дуванског дима. Постоје разни модели, а цена се креће од 1.000 до 7.000 динара. Како би у потпуности изгледале као обична цигарета, неке на крају имају уграђену ЛЕД диоду која се пали сваким повлачењем дима имитирајући жар цигарете. Могу да садрже и ароме по жељи пушача. Неке од њих су дуванске, затим воћне, а постоје и оне од кафе, ваниле, чоколаде или ментола.

Извор:Блиц.рс