Издвајамо Србија

ПРИТИСАК ЕУ НА ПРИШТИНУ: Брисел захтева хитно формирање ЗСО

Званичници Европске уније позвали су представнике косовске владе да прекину даље одлагање оснивања Заједнице општина са српском већином, саопштила је канцеларија ЕУ на Косову.

Loading...

То је објављено после првог састанка у Бриселу посебне групе за нормализацију, у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и косовске владе.

Европска служба за спољне послове и Европска комисија су на састанку поново нагласили колико је важно да Косово, без даљих одлагања, крене са израдом статута ЗСО.

Како се наводи, служба спољнополитичких послова Европске комисије и представници Косова су се сложили о значају имплементације споразума постигнутих у оквиру дијалога који је помогла ЕУ.

На овом састанку, одржаном у уторак, учесници су размотрили напредак који је Косово постигло у спровођењу свих претходних споразума, како оних који произилазе из тзв. техничког дијалога, тако и дијалога на високом нивоу.

Посебна пажња се ставља на имплементацију споразума постигнутих у августу 2015. године.

Расправа се води у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, који је ступио на снагу априла 2016. године.

У саопштењу канцеларије се наводи да је изражено задовољство применом споразума о телекомуникацијама из децембра 2016. године.

– Овим споразумом се Косову даје могућност да има сопствени позивни број, а да српска компанија за телекомуникације буде регистрована и добије дозволу за рад на Косову – каже се у саопштењу.

Обе стране су размотриле и напредак примене споразума о главном мосту у Митровици и изразили очекивање да ће радови на мосту, околној области и улици Краља Петра бити приведени крају што је пре могуће, а у корист грађана свих заједница.

Европска служба за спољне послове и Европска комисија су изразили очекивање да се оствари напредак на примени споразума о енергетици што је пре могуће.

Поновили су да је “напредак Косова ка ЕУ чврсто везан за напредак дијалога”, а Приштину су позвали да и даље буде конструктивно ангажована у процесу нормализације односа са Београдом.

Извор:Танјуг

Loading...
loading...
loading...