Русија

ПРОЈЕКАТ: РУШЕЊЕ ЕУ „Путин у Европи има 15 јаких савезника са којима ствара НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК“

Владајућа руска пропредседничка странка јединствена Русија потписала је споразум о сарадњи с италијанском ултраконзервативном Северном лигом (Лега Норд).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је још једна у низу радикалних десних европских странака с којом се повезала водећа руска снага на чијем челу је својеремено био Владимир Путин. Јединствена Русија недавно је сличан споразум потписала и с аустријском десничарском Слободарском странком (Фреихеитлицхе Партеи Öстерреицхс).

Председнички кандидат Норберт Хофер и председник ФПÖ-а Хајнц-Кристијан Штрахе су са Црвеног су трга послали поруку да је „у питању добар посао за њихову изванредну домовину Аустрију“.

Сличне односе Јединствена Русија гаји и с француским десним популистима из Националног фронта (Фронт Натионал), а постоје тврдње да о финансијски подржава њихову званичницу Марин Ле Пен на предстојећим председничким изборима. Москву је недавно посетила њена нећака Марион Марешал-Ле Пен која је разменила поклоне с заступницом Крима у Думи Наталијом Поклонскајом, наводи „Јутарњи лист.

У Кремљу је боравила и лидерка радикалне Алтернативе за Немачку (Алтернативе фüр Деутсцхланд), Фрауке Петри, коју је примио Вјачеслав Володин, шеф Думе и бивши Путинов шеф кабинета. Исто тако руски десничарски медијски апарат новог бугарског председника Румена Радева назива русофилом, а на наредним превременим изборима навија за проруску бугарску Социјалистичку странку. У тој земљи постоји и Национални покрет “Русофили” Николе Малинова који Радева назива проруским политичарем.

Мађарска

Занимљиво је да Русија има најбоље односе у Европи с једним некадашњим совјетским сателитом – Мађарском, али осим добрих веза с премијером Виктором Орбаном, одржава и страначке везе с деснонационалистичком странком Јобик. Не треба занемарити ни позицију председника српског ентитета у БиХ, Милорада Додика, који је чешће у Москви, него Сарајеву, па скоро и Беогарду. Попис десноконзервативних европских странака које се гнезде око кремаљских зидина све је дужи па један од антиевропских идеолога путиновске Русије Александар Дугин – који наводно координира руско-евопско десничарским везама – на руској телевизији опуштено и славодобитно говори „подржава нас проруска пета колона у Европи“.

Но, политика Кремља је логична у садашњем стању неохладноратовске позиције и евидентне напуклине унутар бриселског јединства, којег је све мање.

– Ми смо на прагу новога светског поретка – рекла је шефица омладине Национално-ослободилачког покрета Марија Касатонова, помоћница заступника у Думи Јевгенија Фјодорова, подржавајући Марин Ле Пен за председницу Француске.

Путни налози

Но, истине ради, сви ти радикални десничари долазе сами на поклон у цитаделу руске државности, Кремљ, а тамошња политичка елита, која од Русије ствара нови светски центар моћи, то, наравно, не одбија. Коначно, зашто и би? Већину „путних налога“ за европске ултрадесничаре потписује Удружење светог Василија коју води православни олигарх близак Кремљу Константин Малофејев, сматра лист.

Мађарски институт „Политицал Цапитал“ још је 2014. године навео да од 24 најутицајније радикалне десничарске странке у ЕУ, њих 15 подржава Русију. То све више наликује на преокренуту некадашњу Коминтерну, односно „Конинтерну“ (десну конзервативну интернационалу). Наиме, како је некада СССР (од Стаљина до Брежњева и Черњенка, под Горбачовом се све већ урушило) под својом капом држао комунистичке партије Европе (осим СК Југославије и после, у 80-им, неке јаче западне КП, попут Италије и Шпаније), тако је данас Москва крајњим десничарима икона десног конзервативизма.

Само да је анти

Путин је лидер антиглобализма, антилиберализма, антиимигрантске политике и друштвених, социјалних и породичних вредности – противник је гејева, става је да су мушкарац и жена једини који треба да стварају породицу и брак, залаже се за забрана побачаја, нови национализам, против је ЕУ, против НАТО-а као и за подривање улоге САД, сматра загребачки лист.

Русија и јесте главна конзервативна снага Европе, која уз помоћ сличних европских десничара жели да уруши или макар дестабилизује ЕУ, заустави „продор“ и ширење НАТО и позиционира се као нова политичка, вредносна и идеолошка алтернатива западној цивилизацији.

Константин Петриченко, шеф за међународне односе Јединствене Русије, каже о односу с крајње десним снагама да „главна снага Русије жели да има ефикасну сарадњу с конструктивним политичким снагама у другим земљама“.

Шеф омладине АфД-а Маркус Фронмајер изјавио је како је „Русија земља која многима може бити пример, поготово у борби с тероризмом. Сви десни радикали у својим земљама заговарају и најављују противбриселске „егзите“ сличне британском. Све те странке подржавају Русију када је у питању Украјина, односно Крим.

Матео Салвини похвалио се челницима Једиснтвене Русије да је Лега Норд била прва западноевропска странка чији су парламентарни заступници посетили Крим „након ослобођења“ За њима су стигли заступници францускога Националног фронта.

 

Извор: Jutarnji list