loading...
Издвајамо Србија

ПУТИН ЧУВА СРБИЈУ: У случају агресије добијамо С-300 ЗА 24 ЧАСА са свом борбеном посадом!

Русија спремна да у случају напада на Србију у року од једног дана нашој војсци пошаље моћни ракетни систем са све борбеном посадом

Руски председник Владимир Владимирович Путин спреман је да нашој војсци, у случају агресије на Србију, у року од само 24 часа интервентно пошаље моћни ракетни систем С-300 са све обученом борбеном посадом, открива Информер!

Како сазнајемо, једна од ставки у војно-техничком споразуму који су прекјуче у Кремљу дефинисали премијер Вучић и председник Путин каже да би “интервентна помоћ” Београду била послата у случају да је непријатељском агресијом угрожен територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

Лична гаранција

Хитна интервенција
То би била хитна интервенција руске посаде и војних средстава, док се српски официри и војници не оспособе за руковање системом
Милан Мијалковски, професор Факултета безбедности

Дипломатски извори Информера подсећају да је Москва сличну операцију имала и 2015. у Сирији, непосредно пошто су Турци оборили руски “сухој”. Тада је за мање од 20 сати у Сирију пребачен и размештен ракетни систем С-400!

– Председник Путин је лично одобрио испоруку авиона, борбених оклопних возила и тенкова Србији, а поред тога је Београду гарантовао и војну помоћ у случају било какве агресије. Та гаранција подразумева слање и размештање ракетног система С-300, са све обученом борбеном посадом на територији Србије, и то у року од највише 24 сата. Надлежни у руској армији тврде чак да рок испоруке и размештања С-300 у Србији може да се скрати и на невероватних десет сати! Дакле, онај ко би напао Србију нашао би се врло брзо у грдном проблему – преноси Информеров саговорник упућен у детаље руско-српског договора.

И док нико од званичника није јуче хтео да коментарише наша сазнања, војнополитички коментатор “Политике” Мирослав Лазански каже за Информер да је сада потпуно јасно да Србија у Русији има поузданог пријатеља и савезника.
мојугао

ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ
МИНИСТАР ОДБРАНЕ

Србија ће имати модерну флоту авиона која ће у потпуности бити у могућности да чува наше небо. Осим авиона, договорено је да буде испоручено и 30 тенкова Т-72 и исто толико борбених возила БРД-М2.

– Испорука “мигова 29”, модернизованих тенкова Т-72 и борбених возила БРД-М2 јесте јако добра вест. Баш као што су сјајна вест и безбедносне гаранције које смо добили. Врло је важно да Србија остане на путу војне неутралности, али и да свима буде јасно да не може да нас лако и некажњено напада – наглашава Лазански.

Професор Факултета безбедности Милан Мијалковски каже да Србија није угрожена, али да је споразум са Русијом веома значајан.

– Тренутно нема озбиљне спољне претње која може да угрози суверенитет и интегритет Србије. Међутим, ако би дошло до неких ратних сукоба, војно-технички споразум подразумева да руски војници дођу у Србију с противавионским системом. То би била хитна интервенција руске посаде и војних средстава док се Срби не оспособе да рукују са тим системима – подвлачи Мијалковски.

Чување територије

Александар Петровић, пуковник КОС у пензији, такође истиче да је сарадња са Москвом јако добра за нас.

– Руси нам шаљу оно што је најбоље. Србија ће овим споразумом и одличним односом са Русијом свакако имати процват у војној опреми. Такође, српска територија је договором који су постигли Вучић и Путин практично обезбеђена. Нас сада нико више не сме тако лако да нападне – закључује Петровић.
Чињенице о С-300

* домет по даљини: 5 до 150 километара
* домет по висини: 10 до 27.000 метара
* брзина кретања циљева: до 1.800 м/с (до 2.800 м/с са навођењем на циљ)
* број ракета које се могу пратити: до 12
* број истовремених циљева: 6
* припрема за гађање/покрет: 5 минута
* број ракета у комплексу: до 48

Земље које поседују С-300

* Белорусија
* Украјина
* Словачка
* Бугарска
* Грчка
* Казахстан
* Кина

ЉУБАН КАРАН
ПОТПУКОВНИК КОС

Ово није само обећање Србији, него и упозорење НАТО пакту. Познато је да НАТО авиони пете генерације у широком луку заобилазе зону дејства овог моћног ПВО система.

 

Извор: Информер