Издвајамо Русија

ПУТИН купује злато и ослобађа РУСИЈУ од америчког долара

Без обзира на Трампову победу на изборима, Русија покушава да се ослободи власти моћне америчке економије и да постане независна од америчког долара, пише „Фокус онлајн“.

Трампова победа на изборима за Русију није разлог да мења курс. У сваком случају, не у економији. Русија као и пре тежи да се ослободи канџи супериорне америчке економије. Кључ је независност од америчког долара. Пошто евро за Кремљ није алтернатива, Русија све више рачуна на злато.

Москва се том стратегијом води још од завршетка рада Бушове администрације, али украјинска криза је постала катализатор. Од новембра прошле године Централна банка Русије је повећала златне резерве за 72 тоне, а у фебруару им је додато још 9,3 тоне. Укупне резерве тренутно износе више од 1.650 тона. Толико их није било од времена СССР-а.

Експерт за злато и политички саветник Џејмс Ричардс је рекао за „Велт“:

„Путин купује злато, јер верује да ће у дугорочној перспективи бити смањено поверење у долар или да долар покушавају да искористе као оружје против Русије.“

Злато је идеално улагање за заштиту своје економије, чак и ако то не доноси камате. Истина, злато се сматра валутом која не припада ниједној држави на свету.

Куповина злата се делом финансира продајом хартија од вредности државног дуга САД. На тај начин Москва прати исту стратегију као и Кина. Пекинг је недавно у великом броју продавао америчке хартије од вредности и уместо њих куповао је злато.

 

Извор: rs.sputniknews.com