Србија

ПУТИН ОБЕЋАО ВУЧИЋУ С300 стиже до јесени!

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)
Разговор српског премијера са руским председником био је плодан у свим областима, а како „Ало!” сазнаје, Србија би до краја године требало да добије и понос руске војне индустрије – систем С300.

Набавком овог ракетног система била би заокружена одбрамбена моћ српског ваздухопловства и противваздушне одбране и нико, и када би хтео, не би имао храбрости да нападне нашу земљу као 1999.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Вучић истакао је након разговора са председником Путином у Москви да је питање недеља када ће шест авиона „миг 29“ стићи у Србију.

– Очекујем да ће Путин ускоро потписати указ којим би шест авиона „миг 29“ могло брзо бити пребачено у Србију – рекао је Вучић после састанка у Кремљу. На питање колико ће трајати процедура доласка „мигова“, Вучић је одговорио да неће трајати неколико месеци, већ неколико недеља.

Српски премијер био је задовољан што је могао да чује од Путина да је лично одобрио све из домена војно-техничке сарадње што је раније договорено са руским надлежним званичницима, а у вези је са 30 оклопних возила, 30 тенкова Т32 и шест „мигова 29“.

– Очекујем да ће у најскорије време потписати указ и да ће авиони стићи у најкраћем могућем року. Остају да се реше само технички проблеми, да ли ће авиони бити расклапани за транспорт или ће бити омогућен њихов прелет преко других земаља – објаснио је Вучић, додајући да грађани могу да буду спокојни по том питању. На питање да ли ће се модернизација авиона радити у Русији или код нас, рекао је да мора да напомене да се разговарало и о центру у Србији за ремонт и поправку хеликоптера и подвукао да је ту тему отворио председник Русије.

Модернизација дела „мигова“ радиће се, каже, вероватно у Србији, за шта ми морамо да се припремимо, а део ће бити модернизован у Русији, тако да ће један број авиона брзо стићи у Србију, а затим и они који ће бити модернизовани у Русији.

Вучић је објаснио да када се помиње ремонт треба знати да је реч о авионима који су најбољи на свету у блиској борби и да није реч ни о каквим крнтијама, како говоре они који би само да критикују.

– То су врхунски авиони, а кад говоримо о модернизацији, реч је о набављању најмодернијих радарских система, ракета ваздух-ваздух, ракета ваздух-земља… То су ствари које су нама потребне – прецизирао је Вучић. Премијер је споменуо и сарадњу коју имамо преко СДПР-а са руским фирмама и указао на кооперацију у вези са хаубицама од 155 милиметара, али је подвукао да је изнео и наше идеје о борбеном возилу „Милош“. Објаснио је да је реч о томе да се на „Милоша” ставе руске противоклопне ракете са изванредним резултатима, чиме би возила од 300.000 евра и “кернетима” вредним око 40.000 долара могла да уништавају и тенкове који коштају и више од пет милиона евра.

Извор: Alo.rs