Издвајамо Србија

РАМБО АМАДЕУС: Југославија се не би распала да је било интернета!

Антиратна трибина „Тихе балканске већине“ одржана је синоћ у београдском „Миксер хаусу“ поводом растућих националних тензија у региону које прете да поново експлодирају балканско буре барута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На трибини су говорили музичар и антиратни активиста Рамбо Амадеус, фудбалска легенда СФРЈ Џевад Прекази и хрватски педагог и социолог и вођа тзв. „Курикуларних реформи“ Борис Јокић, као и домаћини трибине, оснивач и директор „Миксера“, Иван М. Лалић и оснивач и директор Егзит фестивала Душан Ковачевић.

Отварање београдског издања изложбе „Двадесет година Егзит активизма“ и обележавање 25 година од велике рокенрол антиратне акције иницирали су вечерашње окупљање, јер су акцију у марту 1992. године организовали тада најпопуларнији рокенрол бендови у Београду: ЕКВ, Електрични оргазам и Партбрејкерси.

Заједничка песма „Слушај „вамо – мир брате, мир“ остала је као симбол тог покушаја супростављања мржњи и ратнохушкачком лудилу које је захватило све републике тадашње Југославије.

Душан Ковачевић је нагласио да је диван период живота иза њега.

– Протеклих 20 година наших живота су сигурно најбоље, али верујем да ће боље тек доћи. Била је то једна луда вожња која је почела у децембру 1996. године када сам са групом пријатеља у Новом Саду иницирао шетњу до Београда како би подржали студентски и грађански протест. Еxит је настао из жеље људи за нормалним животом. После година проведених у мржњи људи су хтели да не мрзе друге јер им то неко са телевизије поручује – казао је Ковачевић.

Рамбо Амадеус је нагласио да је најпопуларнија музика у неком друштву увек огледало политичке елите која га води.

– Много бих волео када би најпопуларнија музика уместо турбо фолка у Србији била опера и џез, јер онда је лако бити рокенрол алтернатива. Када је турбо фолк најпопуларнији као што је то случај код нас, онда си принуђен да развијаш класику и џез и све друге фине сензибилитете, а онда рокенрол прелази на треће место. Када би политичка елита овде била рок ја бих и онда био алтернатива јер сам тако навикао у животу – казао је Рамбо Амадеус.

Амадеус је био уверен да уопште није популаран док се није појавио његов веб сајт.

– Тада сам схватио да је моје тржисте стабилно и чврсто. САРС никада нису продали ниједан ЦД, а лако пуне салу од 8.000 људи у Загребу захваљујући интернету. Нама је остала стара навика да гледајући мејнстрим медије као што је телевизија судимо каква је сцена. Сцена је врло богата и јака само треба мало завирити по јутјубу. Да је било интернета не би се распала Југославија, јер би слободан проток информација одвратио људе од лудила – казао је Рамбо Амадеус.

Он је истакао у наредних 100 година морамо бити опрезни, јер ће се десити драматичне промене.

– Професионални возачи ће остати без посла, јер ће аутомобили бити у стању да се крећу сами. Корпорације ће издавати пасош јер ће државе престати да постоје. Биће све више сиромашних који ће добијати социјалну помоћ јер људи неће бити потребни у процесу производње – казао је Амадеус.

Хрватски педагог и социолог и вођа тзв. „Курикуларних реформи“ Борис Јокић напоменуо је да највише чега се политичари на овим просторима боје су образовање, знање и наука.

– Учиниће све да баце маглу људима у очи. На овим просторима, у овим земљама постоји толико потенцијала који су системски уништавани. Разлог за то је страх политичара у Хрватској да се тај потенцијал ослободи. Једино што нам пуштају маглу прошлости да не би видели садашњост и будућност – казао је Јокић.

Извор:Танјуг