Издвајамо Србија

РАСПИСАНИ ИЗБОРИ: Грађани ће бирати председника Србије 2. априла!

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је данас председничке изборе за 2. април.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гојковић је позвала грађане да 2. априла изађу на изборе и својим гласом одлуче ко ће бити председник Србије у наредном мандату, те да пажљиво изборне кампање и да својим гласом оцене на првом месту председнички програме јер су они од изузетне важности за даљу будућност Србије и стабилност државе.

– Желим им да изаберу најбољег кандидата који ће озбиљно и одговорно сарађивати са Владом Србије и који ће заједно с њом да се бори за очување стабилнсоти, политичке и економске стабилности државе која је до сада постигнута, као и за слободу, независност и суверенитет – рекла је Гојковић.

Расписивањем избора почињу да теку рокови за спровођење изборних радњи, а кампања ће укупни трајати 30 дана.

Кандидата за председника Републике могу да предложе регистроване политичке странке, коалиције и групе грађана, уколико га овереним потписима подржи најмање 10.000 бирача.

Републичка изборна комисија утврђује листу кандидата за избор председника Републике најкасније 15 дана пре дана избора и објављује је у “Службеном гласнику Републике Србије“ наредног дана од дана када ју је утврдила.

Редослед кандидата на листи утврђује се жребом.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали, а број бирача се утврђује на основу броја гласачких листића, који се налазе у гласачкој кутији.

Уколико ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, гласање се понавља у року од 15 дана од дана првог гласања, а на поновљеном гласању, такозваном другом кругу, учествују два кандидата која су добила највећи број гласова.

Више од два кандидата учествују на поновљеном гласању ако више њих дели прво или друго место.

На поновљеном гласању за председника Републике изабран је кандидат који је добио већи број гласова.

Мандат председника Републике траје пет година и почиње да тече од дана полагања заклетве пред народним посланицима.

Према Уставу, нико не може више од два пута да буде изабран за председника Републике, без обзира на то колико су му трајали први и други мандат.

Извор:СрбијаДанас.цом