Издвајамо Русија

РУСИ БИ ПУТИНА ЗА ЦАРА: Ево шта он мисли о томе

У Русији поново предложили повратак монархије. Чиновници би да „крунишу“ свог председника.

После двогодишње паузе у Русији је актуелизована дискусија о томе треба ли тој огромној земљи цар. Председник Крима Сергеј Аксјонов се огласио тврдњом да је Русији потребна монархија а не демократија коју заговарају медији са Запада. Аргументација му је да Русија „има своје традиционалне православне вредности, зато јој је данас потребна монархија“.

Кад год неко од чиновника пожели да „крунише“ Путина, један број аналитичара каже да је то заправо тестирање јавности да се види жели ли Русија цара. Као да се заборавља шта о свему томе мисли данас најутицајнији и најмоћнијни човек.

Пошто је Путинов портпарол Дмитриј Песков одговорио да се „Путин хладно односи према таквим дискусијама“, Аксјонов је, уз објашњење да је погрешно схваћен, преформулисао предлог: Путин би требало да буде доживотни председник Русије!

Овакве расправе трају од распада СССР-а. Од познатијих руских интелектуалаца повратак монархије је заговарао угледни режисер Никита Михалков. Тврдио је да су два председничка мандата мало у таквој земљи, па је још 2006. предложио да се врати монархија „јер избори у Русији могу да земљу доведу у револуционарну ситуацију“.

За време сусрета Путина са лидерима парламентарних партија у Јалти на Криму 14. августа 2014. године, Владимир Жириновски, лидер десничарске Либерално-демократске партије је изјавио да Русија може да се нормално развија само као империја. По њему су вишепартијски систем и избор најобичнија профанација. Контроверзни Жириновски, кога у Русији многи сматрају политичким циркусантом, засмејавао је присутне али и добијао аплаузе дела присутних у дворани. Његова теза је да би Русија требало да се зове Руска империја и да се врати стара химна у којој се пева „да Бог сачува цара“.

Путин се оградио од тог предлога.

Посланик Скупштине лењинградске области Владимир Петров је, у јулу 2015. отишао корак даље: предложио је потомцима царског дома Романових да се врате у Русију. Обратио се великој кнегињи Марији Владимировној и кнезу Дмитрију Романовичу објашњавајући да би њихов повратак у земљу био „симбол духовног препорода моћи народа Русије и допринео би решавању противречности у земљи“. Сматра да би Романови могли да учествују у државним протоколарним догађајима и тако били симбол чувања традиције националне културе.

Шеф канцеларије императорског дома Романових, Александар Зајкатов, својевремено је у московском дневнику „Известија“ изјавио да би се чланови царске породице вратили ако „повратак буде достојан“. Књегиња Марија нема амбиција да добије политичке ингеренције већ сматра да је „императорски дом историјска институција“.

Шта о свему мисли председник Русије? Путинов став је одавно познат: сматра да је „пут монархије већ пређен“. Одговарајући на такво питање у директном ТВ и радио интервјуу, децембра 2002. је јасно рекао: повратак монархије је немогућ.

– Могао бих да одговорим да је у Русији све могуће, чак и апсолутна монархија – нашалио се Путин. – Али, ако озбиљно говоримо, нема никаквих снага које би могле Русију да скрену са демократског пута развоја.

Без обзира на висок рејтинг и популарност у народу, Путину не пада на памет да га чиновнишници круу у цара, као што неће ни да га прогласе за доживотног председника. У Русији се 2018. одржавају председнички избори и готово је сигурно да ће на њима победити Владимир Путин.

Извор:Новости.рс/Бранко Влаховић