Издвајамо Свет

РУСИЈА ТРАЖИ ДА АМЕРИКА ОБЈАСНИ ПРИСЛУШКИВАЊЕ: ЦИА је претња за мир у свету(ВИДЕО)

МОСКВА – Русија је затражила од Америке да под хитно одговори на оптужбе које је изнео Викиликс, а односе се на масовно прислушкивање које је вршила америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) користећи рупе у софтверима разних производа познатих технолошких компанија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марија Захарова, портпарол руског министарства спољних послова, оштро је упозорила да ЦИА представља претњу за мир у свету.

– Безбедносне службе у Вашингтону морају у потпуности и транспарентно да одговоре на оптужбе о прислушкивању које је изнео Викиликс објављивањем поверљивих докумената. Ако су наводи из докумената тачни, онда је извесно да ЦИА представља претњу за мир и међународну безбедност – рекла је Захарова и наставила:

– До сада су се сви слични наводи Викиликса, којих је било много у последње време, показали као истинити, а потом су, као по правилу, следили потези да се они ретуширају и уклоне са насловних страна најутицајнијих медија.

Подсећамо, Викиликс је у среду објавио прву групу од 8.760 поверљивих докумената у којима се наводи које све методе Централна обавештајна агенција користи за прислушкивање.

У питању је тек један проценат укупног броја докумената које овај сајт поседује. Документа показују да ЦИА, најпознатија и највећа шпијунска организација, за прислушкивање користи рачунаре, паметне телефоне, рутере за интернет и паметне телевизоре, помоћу софтверских багова о којима није обавестила познате технолошке компаније које производе ове уређаје. Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, најавио је да ће угроженим компанијама пружити неопходну техничку помоћ да би се прислушкивање окончало.

Упућени наводе да се ЦИА последњих година отргла контроли и да је постала паравојна организација.

Бивши шеф ЦИА
ХЕЈДЕН: МЛАДИ НИСУ ЛОЈАЛНИ

Мајкл Хејден, бивши шеф ЦИА, изјавио је да је до цурења информација о прислушкивању дошло због културолошких разлика, јер млади не разумеју лојалност и тајност:
– Млади су много више склони одавању информација због културолошких разлика у односу на старије. Млади не разумеју шта је то лојалност и немају смисла за тајност и поверљивост информација – рекао је Хејден.

Извор:Курир.рс