Србија

С ким СРБИ деле највише ГЕНЕТСКОГ МАТЕРИЈАЛА: Нису Турци, свеједно одговор ће вас МАЛО РАЗОЧАРАТИ

Недавно је на Фејсбуку освануо пост Истока Павловића, интернет предузетника, у коме се детаљно разоткрива зашто смо ми Срби тамније пути.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је још давно укорењена предрасуда да смо ми “црни” због мешања са Турцима, у његовом посту генетска мапа Европе, рађена према расподели хаплогрупа детаљно се показује да је та претпоставка погрешна јер су српски и турски гени веома различити.

Чувени мит “ми смо сви црни, то нам је од 500 година под Турцима”, заправо нема везе са животом. Српски и Турски гени су веома различити.

– Наше “црнило” потиче заправо од староседеоца Балкана (Трачани, Илири, Дачани…) са којима су се измешали Словени који су се доселили.

– Срби имају веома мало “Словенских” гена (Р-М458, који се сматрају типично Словенским генима код нас су заступљени маx 12%)

– Оно што се највероватније десило јесте да су “црни” староседеоци Балкана попримили језик дошљака, Словена који су њима били некаква “елита”. Словени су издоминирали културолошки, а Трачани и Илири генетски јер су били бројнији.

– Природа не зна за Србе, Хрвате, Бошњаке, Албанце… сви балкански народи су поприлично слични, као. нпр Норвежани и Швеђани. Наше разлике су искључиво културолошке.

– Заправо, цела поставка у којој ми уопште поредимо Србе са Турцима, Русима, Бугарима… је погрешна. Природа не зна за “нације”. Комплетна парадигма генетике је у потпуној супротности са парадигмом “нација”. Сви људи су комбинација различитих група гена. Сваки покушај доказивања ко је Србин, а ко Хрват или Бошњак уз помоћ генетике, заправо доводи до закључка да ни Срби ни Хрвати ни Бошњаци не постоје – из тачке гледишта природе.

Ево коме смо најсличнији!

– Македонци и Срби имају највише истих гена (96%). Осим тога, нама најсличнији су Грци и Мађари.

Ево и листе неких народа по генетској сличности са Србима:

Македонија 96%
Грчка 66%
Мађарска 65%
Украјина 62%
Румунија 61%
Литванија 57%
Бугарска 53%
Пољска 52%
Италија 51%
Мароко 48%
Тунис 43%
Турска 42%
Русија 32%

 

Извор: Opanak.rs