Издвајамо Србија

САЧУВАЈ БОЖЕ И САКЛОНИ! Владика прети, псује, куне свештенике и „губи“ огромне паре!

Сачувај боже и саклони! Владика шумадијски Јован прети, псује и куне свештенике у својој епархији, спроводи насиље, бахат је и халапљив, убија веру у људима, а на све то постоји сумња и да краде новац из епархијског сефа!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све ово наводи се у допису који је потписало чак 147 свештеника и монаха, а који је прошле године послат Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве (СПЦ). Но, као и на многе друге афере српских владика, СПЦ је и на ову очито решила да зажмури. Зато је, у име монаха и свештеника из шумадијске епархије, овај допис послат и нашој редакцији, а све у нади да ће неко реаговати и ту епархију “спасити од владике насилника”.

– Ми, српски православни свештеници из Епархије шумадијске, дижемо свој глас против терора и свакојаког насиље које у нашој епархији више од деценије спроводи владика шумадијски Јован. Он прогони свештенике и монахе, те јавно, како у цркви, тако и у порти виче на свештенике, прети им и куне их, уноси им се у лице и псује их. Већину старих и свештеника средње доби премешта и прогони да би се уживео и имао неки лажни ауторитет пред почетницима полтронима. На све то, својим актом из 2006. године о промени литургије направио је невиђени хаос у епархији. Створио је велико неповерење и раздор, али и мржњу између свештеника, монаха и верника – наводи се у допису СПЦ.

Додаје се и да владика Јован посебну мржњу испољава према блаженопочившем владици шумадијском Сави, као и свима онима које је ценио. Подсећа се и да се за владику већ везују бројне афере, попут “Колубаре” и подвођења малолетница. Али, ни то није све.

– Од доласка владике Јована на трон шумадијских епископа па до данас, из епархијског сефа је без трага неколико пута нестао велики новац, а сеф није био обијен. Чак је 2007. владика за нестанак новца оптужио једног свештеника из Саборне цркве кога је полиција одмах одвела на саслушање, а у међувремену су му брутално испретурали цео стан, па му је мало дете све време вриштало а супруга се онесвестила од шока. Убрзо му је владика Јован запретио да ћути о том догађају и преместио га из Саборне цркве у једно село код Тополе, где је био све до 2015. Иначе, када је те 2007. полиција била на увиђају у епархији због пљачке, у столу владике Јована нашла је полицијски апарат за снимање (?!). На питање одакле му то, он је рекао да је хтео да снима свештенике – стоји у допису.

СПЦ ћути

Иако смо јуче овим поводом одговоре покушали да добијемо у СПЦ, они по обичају нису имали никакав коментар, те смо до закључења овог броја остали без икаквог одговора.

Наводи се и да владика удара велике намете на црквене општине и свештенике.

– Доласком Јовановим на трон шумадијских владика у епархији је веома заступљена и крађа црквених предмета. Због своје бахатости, халапљивости и неспособности, владика Јован је упао у многе проблеме, па је непрестано на државном суду са свештеницима, фирмама и појединим верницима. Све ово је само мали део великих злочина које он са својим сарадницима чини – закључује се у допису СПЦ.

Познат по бахатости

Медији су већ писали да је двор владике Јована у Крагујевцу, од око 900 квадрата, коштао око милион евра, те да је само за мермерни под у сали у приземљу потрошено око 60.000 евра. Наводно је владика нека унутрашња врата плаћао и по 2.500 евра, а у комплексу двора налазе се приватне просторије владике, сала за састанке, канцеларије, библиотека, капела и апартмани. Током градње двора, јануара 2008. недостајало је око 100 милиона динара за завршетак радова, те је одлучено да се повећају намети свештеницима да би се завршила градња.

 

Извор: Ало.рс / Ивана Жигић