Србија

ШАМАР СРБИЈИ ИЗ БРИСЕЛА! Овакав ударац још нисмо добили!

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је предлог резолуције о Црној Гори у којем се оцењује да је Црна Гора најдаље одмакла у европским интеграцијама од свих кандидата за чланство у ЕУ, али и да је 2016. године морала да се суочи са покушајима Русије да дискредитује њене успехе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Црна Гора је остала добра вест Западног Балкана као земља која је највише напредовала од свих земаља кандидата. Пошто Подгорица жели да се ове године придружи НАТО, верујем да је ово важно време за њен процес евроатлантских интеграција и да је битно да ЕП искористи ову прилику да покаже своју снажну подршку том процесу“, истакао је известилац ЕП за Црну Гору Чарлс Танок.

Посланици ЕП су поздравили напредак Црне Горе на путу ка чланству у ЕУ, подсетивши да је до сада отворила 26 преговарачких поглавља и затворила два.

Ипак, посланици су у резолуцији указали на проблем корупције, организованог криминала и слободе медија.

„Европски посланици су изразили забринутост и због наводних покушаја Русије да утиче на Црну Гору и дестабилизује Западни Балкан, као што су показали недавни покушаји да се дискредитују избори у октобру 2016“, наводи се у саопштењу ЕП.

Посланици су позвали високу представницу ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерику Могерини да пажљиво прати истраге наводног покушаја државног удара.

У саопштењу се додаје да су европски посланици о томе разговарали у понедељак с црногорским министром спољних послова Срђаном Дармановићем, који је подсетио на изјаву специјалног тужиоца да припадници руске обавештајне заједнице стоје иза покушаја удара.

Резолуција је у Спољнополитичком одбору усвојена са 51 гласом „за“, шест „против“ и два уздржана, а ЕП треба коначно да је усвоји на пленарном заседању у марту у Стразбуру.

 

Извор: Tanjug