Издвајамо Србија

ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ ИЗ КЊИГЕ БИВШЕГ АМБАСАДОРА У БЕОГРАДУ: Милошевић наручио убиство Радована Караџића!

Послаћу Јовицу Станишића, шефа тајне полиције, да се састане с Караџићем и осигура ослобођење тих војника

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ и Србије, у остваривању својих циљева није бирао средства. Пред крај рата у БиХ био је спреман да ликвидира тадашњег лидера босанских Срба Радована Караџића.

Бивши британски амбасадор у Београду Ајвор Робертс, изнео је ове шокантне тврдње и открива да је тај задатак Милошевић поверио тадашњем шефу СДБ Јовици Станишићу након што су лето 1995. године власти Републике Српске узеле припаднике УН за таоце.

Робертс је тада лично ишао код Милошевића и рекао му да мора да изврши притисак да се “плави шлемови”ослободе. Милошевић је ратне лидере РС, како тврди Робертс за британске медије, назвао “лудацима”.

– Послаћу Јовицу Станишића, шефа тајне полиције, да се састане с Караџићем и осигура ослобођење тих војника. Ако не ослободе те војнике, мораћу да га убијем – препричао је Робертс свој разговор с Милошевићем.

Ћерка бившег председника РС, Соња Караџић, рекла је да је ситуација коју описује била напета, али да она због хашког поступка Караџићу још не може да да проговори о бурним данима у којима је било претећих порука.

– Нећу да угрозим процес у Хагу, али има још сведока који знају како су се ствари тада дешавале, ко је и преко кога слао разне претње и колика је напетост била у том тренутку. Боље је да не причам какве су претње биле тада. Ти исти сведоци знају и да Радован није имао везе с тим заробљеним војницима – испричала је она.

Караџићев брат Лука каже да је Милошевић умео у афекту чак и да псује, али да такав никада није био с Радованом.

– Између њих двојице је постојало узајамно поштовање, ја друга сазнања немам. Знам да је Радован увек поштовао Милошевића као председника Србије, а како се опходио према Радовану пред страним дипломатама, не знам. Ако је тако како Робертс тврди, то онда говори више о Милошевићу него о мом брату. Знам да је Милошевић у афекту био спреман и да псује. Исто тако знам да с Радованом тако није разговарао сигурно – испричао је Лука Караџић.

Извор:Телеграф.рс