Издвајамо

ШОКАНТНО ИСТРАЖИВАЊЕ ОТКРИВА: Ево зашто вам техника цркне одмах након истека гаранције!

Foto: Pixabay.com

Kупите белу технику и она се поквари након гаранције, ево шта је у ствари извор овог проблема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заступница у Европском парламенту Биљана Борзан затражила је да се на подручју целе Европске уније забрани програмирано кварење уређаја и неодвојива уградња батерија у уређаје. Забрана програмираног кварења за сада је забрањена само у Француској, чијих 92 посто грађана сматра да су производи које купују програмирани да се покваре одмах након истека гаранције.

– Тражим забрану програмираног кварења на територији целе ЕУ. Грађани ми се често јављају с примедбама како се производ поквари чим му истекне гаранција, а квар је неретко такав да се уређај не исплати поправљати. Зато сам тражила и да резервни делови не само да морају бити доступни, већ морају бити по разумној цени. Сада кад пукне лежај на машини за веш, морате заменити цели бубањ јер нема мањих резервних делова – казала је Борзан на седници Одбора за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента.

Осим тога, Борзан је предложила и забрану неодвојиве уградње виталних делова уређаја. Доказано је како се мобилни телефони све чешће почињу састављати тако да их лепе, те их је у случају поправка веома тешко раставити без да се додатно оштете. Уз то, дизајн је постао потпуно ирационалан. Пре се батерија на телефону могла заменити за тридесет секунди, данас се она укопа дубоко иза матичне плоче, како би у случају једноставног квара батерије корисник био принуђен купити нови уређај, или пак додатно оштетити стари.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas.com