Србија

ШТА СЕ ИЗА ТОГА КРИЈЕ: Изгубили и отписали Косово па ЕУ милијардама граде ауто-пут да повежу Приштину са центром Србије

Зорана Мхајловић (Фото: Јутјуб)

Ауто-пут од Ниша до Приштине повезаће 100.000 грађана Топличког округа, каже министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ауто-пут од Ниша преко Мердара до Приштине, који ће Србија да гради заједно са ЕУ, повезаће око 100.000 грађана Топличког округа са најзначајнијом саобраћајницом у Србији Коридором 10”, изјавила је Михајловић, саопштило је министарство.

Она је рекла да је предвиђено да траса новог ауто-пута иде од Ниша преко Мерошине, а онда преко Прокупља и Куршумлије до Мердара, па преко Подујева до Приштине.

“Овај ауто-пут дуг 77 километара коштаће 800 милиона евра и градиће га наше фирме и наши радници, а пројекат ће додатно допринети економском развоју Топличког округа. Србија ће овим добити и излаз на још једну луку у Јадрану Драч. Што је још важније, овај ауто-пут ће повезати и Србе са Косова и Метохије са Београдом и Нишом, до кога ће моћи да стигну за нешто више од пола сата”, рекла је Михајловић.

Потпредседница владе је подсетила да је изградња овог аутопута предлог премијера Александра Вучића, те да је постала део Берлинског процеса, а са ЕУ се већ ради пројектно-техничка документација, која би требало да буде готова ове године.

“Политички гледано, ово је први пројекат на коме би Срби и Албанци требало да раде заједно. Ауто-пут од Ниша до Приштине показаће да нема бољег начина за сарадњу и очување стабилности од инфраструктуре. Свима је доста сукоба, морамо заједно да живимо и радимо”, рекла је Михајловић за нишку ТВ Белами.

Говорећи о једном од најзначајнијих пројеката за Ниш, измештању пруге из центра града и градњи обилазне пруге око Ниша, Михајловићева је истакла да се на томе увелико ради, да је процењена вредност радова 87 милиона евра, као и да је урађен идејни пројекат.

Она је најавила и да, након завршетка треће деонице пруге на Коридору 10 у мају, од летње сезоне поново крећу возови за Софију и Солун. Михајловић је најавила и нова улагања у нишки аеродром од пет милиона евра и додала да ове године очекује 200.000 путника на овом аеродрому.

 

Извор: Tanjug