Издвајамо Србија

ШТА СВЕ МОЖЕ ЕЛЕКТРОНСКА ЗДРАВСТВЕНА КЊИЖИЦА: Ево шта не пише у њој а могло би да вам спасе живот!

БЕОГРАД – Осим да убрзају административни део посете лекару, здравствене картице у овом тренутку немају ни једну другу намену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Општи подаци пацијената, као што је крвна група, алергије, вакцине које су примљене, болести од којих се болује, сада нису доступни лекарима на једном месту, иако је то пракса у већини европских земаља.

У Србији се чак у историјама болести не води евиденција о дозама зрачења којима су пацијенти били изложени током дијагностиковања и лечења на неком од медицинских апарата. Не постоје ни посебна документа на којима то пише.
Примера ради, у Енглеској грађани једном годишње плаћају 20 фунти како би им се освежили подаци са електронског картона на здравствену картицу. У њима, поред основних података (РХ фактор, крвна група, алергије, деформитети, инвалидитети, информације о одабраним лекарима), постоје и информације о комплетном кретању пацијента кроз здравствени систем – да ли су били хоспитализовани, оперисани, које лекове су користили…

Наша здравствена кратица, пак садржи само видљиве податке као што су име и презиме, датум рођења и лични број осигураника (ЛБО) и број здравствене картице, што су информације које су довољне за остваривање права на здравствену заштиту у домовима здравља и болницама.
Др Невенка Димитријевић, изабрани лекар у дому здравља Вождовац каже да увођењем нових здравствених картица нисмо напредовали.

– Картице садрже само податке да ли је фирма за свог запосленог платила доприносе за здравство и да ли је осигуран.

За лекаре би био користан податак, који брзо можемо да очитамо, да ли пацијент има неку алергију, да ли болује од неке хроничне болести, има неко стање због чега је особа особођена од плаћања партиципације или колико је пута био на снимању на неком од апарата који емитује јонизирајуће зрачење. Са друге стране, те податке би требало да имамо да бисмо могли пацијенту да помогнемо у хитним ситуацијама – објашњава др Димитријевић.

Међутим, према најавама Министарства здравља, када будемо увели електронски картон средином ове године, сви ови подаци биће доступни лекарима на једном месту.

– Садашња електронска картица има потенцијал и од ње се може направити реплика електронског картона, само је ствар Републичког фонда шта жели са њом да уради. Ипак, увођењем електронског картона, сваки лекар који лечи пацијента имаће увид у његове податке, додуше у оној мери колико му буде било дозвољено. Предвиђено је да само изабрани лекар има увид у све, док остали лекари ће моћи да виде само оне податке који су му потребни за лечење – објашњава Мирослав Певац, саветник министра здравља задужен за информатизацију.

У електронском картону наћи ће се, осим личних података и крвна група, списак свих прописаних и подигнутих лекова, подаци о болестима од већег јавно здравственог значаја, подаци о алергијама, листе свих прегледа код лекара специјалисте, листе пријема у болницу, листе снимања на апаратима са извештајима, листе заказаних и извршених операција. Електронски картон неће имати податке да ли је неко донор органа.

– Технички је електронски картон готов, само још чекамо доношење подзаконских аката да би почео да се примењује. Оно што је битно у њих ће се уносити подаци који сада постоје у електронском облику, значи за период од пре три до четири године – каже Певац.

Извор:Блиц.рс/Соња Тодоровић