Издвајамо Србија

СКАНДАЛ-НЕЛЕГАЛНО ЗИДАЈУ ЈОШ 1.000 КВАДРАТА: Исламска заједница у Србији и даље гради на дивље!

После само десетак дана од свечаног отварања нелегално изграђеног проширења Факултета за исламске студије у центру Новог Пазара, почела је градња новог објекта за који такође није издата грађевинска дозвола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са јужне стране овог објекта Факултета, који је под патронатом Мешихата Исламске заједнице у Србији, постављена је ограда којом је узурпиран део градског трга и којом је ограђено градилиште објекта од око 1.000 квадрата. Према сазнањима „Блица“, грађевинска инспекција изашла је на лице места и сачинила записник.

– Како се ради о истом градилишту и радовима који се изводе без икакве дозволе, само смо у целокупан предмет додали још и ово узурпирање градског трга и извођење радова на овом делу објекта. Налог за затварање градилишта је донет још раније и ми смо урадили све што је у нашој моћи – кажу у грађевинској инспекцији.

Подсећамо да је локална самоуправа неколико месеци безуспешно покушавала да заустави радове, тврдећи да се изводе без грађевинске дозволе и да се њима узурпира јавна површина.

Грађевинска инспекција је у неколико наврата тражила и асистенцију полиције како би затворили градилиште, али је она изостала.

Да се ради о нелегалној градњи, потврдио је и бивши муфтија, а сада посланик Муамер Зукорлић, који тврди да он нема никакве везе са овом зградом, иако је „Блиц“ објавио фотографију на којој се Зукорлић види како надгледа радове на градилишту.

Након писања „Блица“ о целој ситуацији, огласио се и премијер Александар Вучић који је поручио да неће рушити нелегално изграђен објекат јер „не жели сукоб са 5.000 људи“, колико је очекивао да би Зукорлић извео на улице како би спречио рушење.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић у среду је изјавила да још није добила на увид сву потребну документацију о овом случају и да ће, када је добије, јавност бити информисана.

Међутим, у локалној самоуправи Новог Пазара тврде да су целокупну документацију одавно доставили и Министарству грађевинарства и премијеру Србије Александру Вучићу.

Уклоњена ограда којом је био узурпиран трг

Након писања “Блица” о постављању ограде око јужне стране Факултета за исламске студије којим је приликом извођења друге фазе проширења тог објекта узурпиран део централног градског трга у Новом Пазару, она је јутрос уклоњена.

Поред ње, уклоњена је грађевинска опрема и материјал који су пар дана коришћени за наставак радова који се изводе без грађевинске дозволе.

Из Факултета за исламске студије нису јавности предочили због чега је ограда била постављена и шта је рађено на згради те високошколске установе.

Дудић: Дозвола је издата 1461. године и важи до судњег дана

Са Факултета за исламске студије су се правдали да је нелегална градња изнуђена јер „већ 20 година нису добили ниједну грађевинску дозволу за своје објекте“.

„Блиц“ није успео да добије информације од представника Факултета за исламске студије какви се радови сад изводе, али је председник Мешихата Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић на свечаности поводом завршетка прве фазе надоградње најавио проширење. „Дозволу за изградњу овог објекта дао је први градоначелник и оснивач Новог Пазара Иса-бег Исхаковић 1461. и она важи до судњег дана. Он је тада одлучио да овде прави џамију. Ко не верује, нека провери у дубровачком архиву“, поручио је он.

Извор:Блиц.рс/Е.Б.