Србија

СКАНДАЛ: Радник Хитне помоћи шутирао човека на земљи

Да ли је “дивљање”, “алкохолисано стање”, “одговорност за штету”, како су навели у Хитној помоћи, разлог за овакву рекацију људи који би требало да лече. Да ли за Хитну помоћ не важи Хипократова заклетва у којој стоји “највећа брига ће ми бити здравље мог болесника”?

 

И прве реакције су заиста биле скандализујуће. Блиц је навео да је екипа Хитне помоћи у ноћи између четвртка и петка, око пола три у Далматинској улици на Палилули ушла у физички обрачун са непознатим мушкарцем. Реч је о двојици радника Хитне и особи за коју се наводило да је „пијани странац, који је у једном трену оборен на земљу и поштено ишутиран“.

Убрзо је стигло објашњење из Хитне помоћи, и први комнентари да „није све онако као што на први поглед изгледа“?!

Др Мирјана Даниловић, помоћница директора служби здравствених делатности у београдској Хитној помоћи, за Курир је објаснила да је мушкарац у видно алкохолисаном стању истрчао пред кола Хитне помоћи и свом снагом почео да удара у шофершајбну и хаубу.

„Возач је од страха да га не удари инстиктивно реаговао. Да га је згазио, одговарао би кривично, а и овако наши радници сносе одговорност за сваку штету на санитетском возилу. Позвали су полицију која је реаговала буквално у року од 2-3 минута, али га није одмах привела. Нешто касније, он је наставио да ‘дивља’ и по паркираним аутомобилима и изазива инцидент у оближњој ћевабжиници, одакле су поново позвали полицији, након чега је мушкарац приведен“, рекла је докторка. Није потврдила да је реч о иностраном држављанину.

Да ли је „дивљање“, „алкохолисано стање“, „одговорност за штету“ разлог за овакву рекацију људи који би требало да лече. Да ли је безбедност санитетског возила испред здравља било ког појединца, па макар тај и лупао по колима. И још је рел о припадницима Хитне помоћи, од чије реакције зависе животи људи. Да ли за лекаре, техничаре Хитне помоћи, па макар и за возаче, и без обзира да ли су је некада изговорили, не важи Хипократова заклетва у којој стоји „највећа брига ће ми бити здравље мог болесника“?

 

Извор: nedeljnik.rs

loading...
Loading...