Србија

СКАНДАЛ У ПРИШТИНИ, ФАНТОМСКИ ГЛАСОВИ ЗА ХАРАДИНАЈА: Албанци српским картицама гласали за резолуцију

ПРИШТИНА – Иако посланици нису присуствовали данашњем заседању косовске скупштине, која је усвојила резолуцију којом се тражи ослобађање Рамуша Харадинаја и обустава дијалога са Београдом до ослобађања бившег вође ОВК кога Србија тражи због ратних злочина, неколико посланика Српске листе пријављени су као да учествују у раду седнице парламента.
Наводи се да се картице које посланици носе са собом приликом евидентирања учешћа на седницама налазе у апаратима. На картицама се јасно виде имена посланика којима оне припадају. Подсећа се да је из Српске листе у уторак саопштено да су сви посланици Српске последњих дана и недеља накратко посетили зграду парламента у Приштини, како би се уписали у евиденцију присутних и тако спречили албанску већину да нам одузме мандате“.

Косовски парламент усвојио је данас резолуцију којом тражи безусловно пуштање Рамуша Харадинаја и прекид дијалога са Београдом док се тај захтев не испуни. Резолуцијом, коју је парламент усвојио већином гласова, тражи се да ослобађање бившег вође ОВК Харадинаја буде примарна обавеза, као и да влада тражи да ЕУ натера Србију да поништи све потернице и оптужнице против косовских Албанаца, јављају приштински медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резолуцију је предложила опозиција на челу са Алијансом за будућност Косова, чији је лидер Харадинај кога Србија тражи због ратних злочина, а усвојена је после усаглашавања са владајуцим партијама.Текст резолуције представио је шеф посланичке групе Алијансе за будућност Косова Паљ Љекај.

За ову резолуцију гласало је 78 посланика, један је био против.Француски суд у Колмару је по други пут одложио одлуку у слуцају Харадинај до 6. априла, јер је од Србије затражено више информација.Харадинај је ухапšен 4. јануара на аеродрому у Базелу по Интерполовој потерници Србије због ратних злоцина. Француски суд га је 12. јануара условно пустио да конацну одлуку о изруцењу цека на слободи у Француској.

Извор: Tanjug/RTK2