Издвајамо Србија

СКАНДАЛ!ОПЕТ ПРОВОКАЦИЈЕ НА КОСОВУ: У српском селу Албанци именовали улице по својим личностима

У селу Суви До надомак Косовске Митровице, у којем живи око 70 српских породица, представници општине јужна Митровица поставили су табле са називима улица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Улице у селу, које настањују Срби, сада имају називе по одређеним албанским личностима.

Представник села Суви До Мицо Краговић изјавио је да је овај потез изазвао узнемирење мештана а поводом овог случаја огласио се и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић који је рекао да се неће толерисати једностране акције.

– Након што сам од надлежних органа и представника села Суви До добио информације о незаконитом именовању улица у овом месту обавио сам хитне састанке са представницима међународних организација, истакнутих амбасада на Косову, као и надлежним министарствима – саопштио је Ракић.

У саопштењу из његовог кабинета наводи се да су се у разговорима сагласили да овакве једностране акције општине Јужна Митровица нису законите и да немају подршку релевантних министарстава, те не доприносе нормалном суживоту Срба и Албанаца у Сувом Долу.

– У вези са тим, надлежна министарства ће, колико данас, извршити притисак на општинске органе Јужнне Митровице како би се са овим активностима престало – саопштено је из кабинета градоначелника Северне Митровице.

– Једностране акције под окриљем ноћи нећемо толерисати. Подсећам да општине Северна и Јужна Митровица нису потписале меморандум о разграничењу, те су ове активности нелегалне и неприхватљиве, и ја их најоштрије осуђујем – стоји у саопштењу.

Разграничење између северног и јужног дела Косовске Митровице још увек није обављено а крајњи рок за решавање овог питања био је 14. октобар 2016. године.

Меморандум о разумевању између градоначелника северне и јужне Митровице није потписан јер обојица тврде да катастарски ово село припада њиховим општинама.

За градоначелника јужне Митровице Агима Бахтирија питање катастарског разграничења Митровице је „завршена ствар“ која је решена Ахтисаријевим планом о којем се не може дискутовати, а према којем куће Срба из Сувог Дола катастарски припадају општини којом он руководи.

Према том тумачењу куће Срба су катастарски у јужној Митровици док су имања која су такође њихово власништво у Северној Митровици.

Извор:Танјуг