Издвајамо Србија

СЛИКА ПРЕЛЕТАЧЕВИЋА СА ЂИНЂИЋЕМ ЗАПАЛИЛА ФЕЈСБУК: Ево шта о тој фотографији каже Бели… (ФОТО)

Фотографија председничког кандидата Љубише Белог Прелетачевића на којој је с некадашњим српским премијером Зораном Ђинђићем изазвала је полемику међу његовим симпатизерима и противницима. Ми смо контактирали с Прелетачевићем како бисмо чули његову страну приче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос свему и у инат свима – Љубиша Прелетачевић Бели скупио је 10.000 потписа и под слоганом „Сиротиња узвраћа ударац!“ улази у трку на председничким изборима као кандидат покрета „Само јако“. То је успео упркос томе што је данима имао само једног нотара, јер су људи и по лошем времену стајали у редовима, како би дали свој потпис.

У јеку кампање на друштвеним мрежама је почела да кружи фотографију Белог с Зораном Ђинђићем. Слика наравно није нигде била скривена, јер се на профилу Луке Максимовића, који се крије иза лика Прелетачевића, налази још од марта прошле године.

Због ње се повела полемика око политичког опредељења и ставова које је Ђинђић могао да усади у главу двогодишњем Луки. Он је одлучио да на те коментаре одговори као Прелетачевић.

Ђинђић је крстио и мене и мог оца, а и мог покојног брата Славишу Прелетачевића. Кумара Ђики је легенда био“, навео је Прелетачевић за Ноизз.

Наравно, будући да Славиша Прелетачевић, баш као ни сам Бели, не постоји већ је измишљен лик, јасно је да председнички кандидат кроз сарказам покушава нешто друго да поручи.

Његова изјава је у складу с измишљеним ликом Белим Прелетачевићем, ког гради како би обесмислио политички процес и нема везе с реалном ситуацијом, као што немају ни кампање већине „озбиљних“ председничких кандидата. Зато је Прелетачевић рекао и да је Вучић убио белог коња на коме је требало да дође у Београд и сакупља потписе. На вест да је СНС скупила 60.000 потписа за време у коме је то физички немогуће, он је узвратио информацијом да је за три сата скупио 46.000 потписа.

Сви ти наводи су заправо део кампање, која пародира политичку сцену, доводећи до апсурда оно што функционери говоре и карикирајући њихово понашање.

Како је и сам објаснио у реакцији поводом текста Весне Пешић на порталу „Пешчаник“, Бели има две стране. „Свима познату (а опет често погрешно тумачену) пародичну страну у којој ЈЕДНА фигура поседује сакралну белину која осветљава пут – волим Вас, докторе Бели. Друга страна окупља део озбиљних, (углавном) школованих, на локалу препознатљивих и политички неукаљаних грађана“, написао је тада Прелетачевић, објашњавајући да он пародију прави само у јавном животу, али да се озбиљним стварима баве на озбиљан начин.

Прелетачевићев пандан у Италији

Феномен Прелетачевића није локална ствар и слично ради и комичар Бепе Грило у Италији. Како је стручњак за маркетинг и медијски консултант Воја Жанетић објаснио у Италији се испоставило да је „међустаница између апсититенције и озбиљних гласача управо станица на којој се гласа за људе који извргавају критичком руглу ‘званичне’ политичке опције“.

– Прелетачевић управо може да спречи неке бираче да оду у апститенцију, а може и неке бираче да доведе из апситенције – наводи Жанетић за Инсајдер.

Он сматра да би Прелетачевић управо могао да на изборе извуче апстиненте, којима су се смучиле већ нуђене опције. Међутим, указује на то да је Грилау требало пет година политичког живота и јасан политички програм да би остварио успех. С друге стране, „ми смо земља која цени хумор, сатиру и сваку врсту пародије, а посебно смо се ‘примили’ и на ријалити.“

– Када то све саставиш у једно, може се десити да Прелетачевић прође боље од Грилоа – закључује Жанетић.

 

Извор: Ноизз.рс