Издвајамо Србија

СРАМОТА-ЧАНАК НАПАО СПЦ: И црква да плати порез

У буџету за 2017. годину само за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање свештеника и верских службеника издваја се 260 милиона динара из буџета

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председнички кандидат Ненад Чанак сматра да је недопустиво да грађани имају обавезу и рок да плате порез на имовину, а црква јавно одбија да плати тај порез.

У писаној изјави достављеној медијима, он каже да је недопустиво и да у тренутку када се држава бори против сиве економије, црква и даље не буде у систему ПДВ, а, како наводи, годишње зарађује више од сто милиона евра.

Истовремено, наводи он, у буџету за 2017. годину само за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање свештеника и верских службеника издваја се 260 милиона динара из буџета.

– Ако је највећи патриотизам и обавеза платити порез, као што каже актуелни премијер, онда треба сви да имамо једнаку обавезу и једнако да будемо патриоте – наглашава Чанак.

Додаје да ако порески инспектори желе да са пуним правом затварају пекаре и киоске у којима неко случајно или намерно не изда фискални рачун, више не би смело да се догоди да се нагомилају и решавају репрограмом порески дугови, на пример, ФК “Партизан”.

– Исти овај принцип, неселективног односа који држава треба да има према наплати пореза, треба да важи и за наплату електричне енергије и природног гаса – наводи он.

Како каже, недопустиво је да се грађанима сече струја и искључује гас због дуга од неколико хиљада динара, док се гомилају дугови појединих јавних предузећа и фудбалских клубова за утрошене енергенте.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг