Србија

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ-МАЈОР О ВОЈСЦИ КОСОВА: Лажни тријумфализам Србије и медијско прикривање истине, не лажите народ …

Пише: проф. др Митар Ковач, Генерал-мајор у пензији

Несхватлјиво је да власт Србије, преко медија, исказују изненађење због формирања војске лажне државе Косово. Такође на сцени је лажни тријумфализам због тога што се наводно САД, НАТО и ЕУ не слажу са понашањем власти лажне државе Косово. Нажалост све је то медијска игра за јавност јер не постоји суштинско мимоилажење Запада и власти „Косова“.

Разговори са привременим приштинским властима и преговори које је водила бивша и актуелна власт били су суштински у функцији изградње институција и промовисања независности лажне НАТО државе Косово. Тај процес је интензивиран када је преговарачки процес из УН суштински пребачен у надлежност ЕУ.

Србија је тиме учинила стратешку грешку по српске националне интересе, све зарад обећања ЕУ око наставка процеса „европских интеграција“. Жртвовао се део националне територије за некакву ЕУ у распаду, која је у суштини недемократска бирократија у функцији остваривања интереса водећих држава Запада.

Када су се изграђивали прелази на „административној линији“, то наводно није била „права граница“, када су почели наплаћивати царину то је наводно била „административна такса“, када су са НАТО и Албанци почели да праве тзв. Безбедносне снаге Косова, онда то није била војска него „полиција.“…

И тако годинама лажемо сами себе, као народ и држава и пристајемо да нам ЕУ „нуди шаргарепу“ а узима душу и суштину националног бића. ЕУ од Срба прави народ без поноса и части. Све што Албанци на Косову могу и раде, то Срби у Р. Српској не могу. Све су учинили да би расформирали Војску Републике Српске а истовремено формирали војску лажне државе Косово. То је та „доследност“ или дупли критеријуми Запада.

По симетрији, један одговор српског народа на формирање „војске Косова“ могао би да буде поновно формирање Војске Републике Српске и проглашење независности Републике Српске, управо по истим критеријумима дела међународне заједнице која је признала лажну државу Косово.

Срби не треба да се чуде данас на све то што нам се дешава на Косову и Метохији, јер убирају плодове промашених Бриселских преговора, које је прошла и актуелна власт водила мимо УН, често супротно Уставу Р. Србије. Крајње је време да се прекине са погубном политиком неуставног деловања и постепеног признавања сецесије и окупације Косова и Метохије.

Од формирања Ослободилачке војске Косова (ОВК), преко подршке НАТО-а косовској оружаној побуни њеном трансформацијом у Косовски заштитни корпус (КЗК) и Косовску полицијску службу (КПС) 1999. а потом трансформацијом у Косовске безбедносне снаге (КБС) 2008. и сада, у самом финишу – у ишчекивању проглашења „Војске Косова“, јавности су у свакој од ових фаза пажлјиво сервиране поруке, од тога да КЗК неће бити војска, а да ће се њени ненаоружани припадници борити против елементарних непогода и спасавати становништво у случају природних несрећа, до тога да ће КБС носити лако наоружање и да је то формација одговорна за ангажовање у кризним ситуацијама, уклањање „експлозивних направа и цивилну заштиту“.

А тек онако успут је објашњено да ове снаге морају бити спремне да испуне остале безбедносне задатке који нису у мандату полиције или осталих служби за одржавање реда и мира. Трансформација порука је подразумевала и првобитне демантије Запада да ће „Косово“ имати своју војску, па све до најновије изјаве америчке амбасадорке на „Косову“ да је влада „Косова“ испунила све обавезе везане за трансформисање КБС у оружане снаге или војску „Косова“. Председник Скупштине „Косова“ Кадри Веселји изјавио је да ће војска „Косова“ бити формирана у року од неколико дана, јавила је станица Клан Косова.

„Желим да разјасним да ће наредних дана у складу са мојим уставним моћима бити предузете акције неопходне за легалну трансформацију дуго очекиване ‘косовске’ војске, која ће постати реалност, захвалјујући допунама закона о безбедносним снагама ‘Косова’“, рекао је Тачи на церемонији обележавања „Епопеје ОВК“ у касарни „Адем Јашари“ у Приштини.

Тачи је навео да „‘Косово’ мора да унапреди улогу и дужности ‘косовске војске’“, како би заштитила „суверенитет и територијални интегритет, али и сачувала мир и националне интересе“. „Суседне землје, које имају своје војске морају да разумеју да је ова трансформација Косовских безбедносних снага у војску, корак који је потпуно нормалан за суверене и независне државе. Мисија КФОР-а наставиће да функционише као и до сада и ова трансформација неће утицати на његову мисију“, тврди Тачи.

Тачи је позвао НАТО чланице да наставе да помажу „Косово“, најавивши да је наредни корак по оснивању војске, увлачење „Косова“ у НАТО. Иса Мустафа, „премијер“ привремених шиптарских институција у Приштини, који је такође присуствовао скупу, прогласио је 5. март даном када „добро побеђује зло, а истина фикцију“. Према његовим речима, „Косово“ гради демократске институције, економске и социјалне разлике политичких лидера, али како је приметио сви су јединствени у начину на који се одвијају европске и евроатлантске интеграције. „Поносни смо на наше безбедносне снаге у којима видимо војску, силу која гарантује мир и стабилност не само у региону већ и шире, будућу чланицу северноатлантске алијансе“, рекао је Мустафа.

Дневник Зери пише да би иницијатива „председника“ Хашима Тачија за промену закона о Безбедносним снагама Косова ускоро могла да буде поднета скупштини и да се очекује да ће наићи на подршку опозиционих странака. Зери тврди да, по предлогу Тачија, име Безбедносних снага неће бити мењано, али ће њихове надлежности бити проширене, тако да фактички постану оружане снаге.

Амбасада САД у Приштини сматра да Безбедносне снаге Косова могу да се трансформишу у војску само кроз уставне промене, што захтева сагласност посланика Српске листе, пише приштински дневник Коха диторе. Политика САД је да трансформација Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова може да се уради само у складу са Уставом и кроз свеобухватни политички процес, саопштила је амбасада у одговору на питање Коха диторе. Све је то формална игра јер САД суштински су биле основни покретач формирања тзв. војске „Косова“.

Питање на које треба тражити одговор јесте: Коме је и зашто потребна дестабилизација региона и који је геополитички смисао очигледног процеса стварања велике Албаније? Такође, требало би под хитно тражити реакцију Савета безбедности УН ради поштовања Резолуције 1244 СБ УН и поновног враћања преговора из Брисела у надлежност УН.

Постоје двоструки стандарди када је реч о приступу Запада према Косову и Метохији. С једне стране се води борба против радикалног ислама на Блиском истоку а, с друге стране, се исти тај радикални исламизам подржава на Косову и Метохији и на простору Федерације БиХ. Као да није познато да су многи који су уништавали српске манастире, цркве и споменике на Косову и Метохији исто то радили у Палмири у Сирији. Зар они који су уништавали споменике и вадили органе отетих Срба и трговали са њима могу данас да буду награђени лажном државом Косово? И таква недела су била цена лажне државе Косово настале на злочину према српском народу.

Албанци треба да знају да таква држава и војска неће дуго трајати и питање је околности и тренутка када ће све то бити поништено, а српска застава поново се завијорити на Шари и Проклетијама. Косово и Метохија су према Уставу Србије, део српске државе, што је потврђено Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Због тога нелегално формирање такозване војске „Косова“ може бити само још један корак ка продублјивању нестабилности и реално представлја претњу за мир и стабилност у региону Балкана.

Директор Центра за геостратешка истраживања у Београду Драгана Трифковић подвукла је да формирање војске самопроглашеног Косова траје већ неколико година уз подршку САД, Велике Британије и Турске, без обзира на Резолуцију 1244. „Тиме се отворено крши међународно право. Ако српско руководство хоће да предузме озбилјне кораке, неопходно је решавање питања ‘Косова’ вратити из Брисела у УН, где постоји подршка Русије и Кине – рекла је Трифковићева.

Отцеплјење и окупација Косова и Метохије довели су до слаблјења православних држава на Балкану, Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске. За Србе и Србију насилна сецесија Косова и Метохије и стварање лажне државе Косово, као прва фаза у изградњи „Велике Албаније“, јесте равно правој националној катастрофи.

Жалосно је што неке парламентарне странке и велики број невладиних организација ради на лобирању и афирмацији независности лажне државе Косово. За такво деловање имају политичку и финансијску подршку држава и регионалних организација које држе Косово и Метохију окупираним.

Руски амбасадор у Албанији Александар Карпушин рекао је за „Коха диторе“ да Резолуција 1244 СБ УН не дозволјава формирање тзв. војске „Косова“. Српски политичари на власти сматрају да Албанци не могу без гласова Српске листе да донесу такву одлуку. На то немају право по резолуцији 1244 и таква одлука је нелегална.

Приштину не занимају ставови УН, НАТО и ЕУ око формирања оружаних снага „Косова“, јер суштински знају да су водеће државе помагале изградњу војске „Косова“ и да ово јавно супротставлјање јесте из тренутних политичких разлога. После усвајања резолуција о трансформацији безбедносних снага Косова у оружане снаге Косова у „косовском парламенту“ без подршке српских посланика, Хашиму Тачију гласови Срба неће бити ни потребни да формира војску.

Према Резолуцији 1244, на Косову и Метохији војно могу да буду присутне само две оружане силе и то: КФОР и снаге војске и полиције Р. Србије. Није добро што је КФОР углавном саставлјен из контигената држава чланица НАТО. Било би веома важно да се мандат војног присуства изворно врати под мандат УН и да у војне снаге буду „плави шлемови“ под непосредном командом УН.

Требало би макар сада актуелизовати покретање питања повратка утврђеног контигента српских снага на Косово и Метохију, како је то предвиђено и Резолуцијом 1244. Приштина обилато користи то што Србија не инсистира на ономе што нам је дато Резолуцијом 1244 и то виде као знак слабости Србије у преговарачком процесу, јер Београд чини све уступке за рачун тзв. евроинтеграција. Албанци на Космету размишлјају исто као што су размишлјали и када су прогласили независност, јер је Запад а потом и званични Београд под притиском све временом прихватао.

Зато се може поуздано рећи да НАТО није искрен у изјавама око војске „Косова“ и да блефира, јер већ шест година непосредно руководи процесом изградње и организовања војске „Косова“. У том процесу водеће чланице НАТО донирале су оружје и опрему за будућу војску. Већ дуже време на појединим војним академијама на Западу школују се официри и подофицири, за потребе будуће војске „Косова“.

Поједине јединице Безбедносних снага Косова, као класичне војне формације учествовале су на НАТО вежбама. Све наведене чињенице говоре у прилог тврдњи да званични Брисел, Вашингтон, Берлин и Лондон нису изненађени. О свему томе Србија је имала информације али власт није предузимала адекватне кораке и сада се понаша као да је изненађена, изражавајући „захвалност“ према САД, Немачкој, НАТО-у и ЕУ, који су створили Тачијеву војску.

То народ зна и очекује да власт Србије, у складу са надлежностима, пред СБ УН покрене, под хитно питање деловања Приштине па и појединих регионалних организација, пре свега НАТО и ЕУ, супротно мандату утврђеном Резолуцијом 1244 СБУН. Непредузимање тих корака јесте прећутна сагласност са државама које су признале независност лажне државе Косово.

 

Извор: fsksrb.ru