Издвајамо Србија

СТАНИШИЋ ОТКРИО ЈЕЗИВЕ СТВАРИ О БЕБИ ПОПОВИЋУ: Он је агент МИ6 и умешан је у убиство Ђинђића, ево због чега…

У службеној забиљешци МУП-а Србије, начињеној 14. 3. 2003. године поводом убиства бившег српског премијера Зорана Ђинђића, у коју је ИН4С имао увид, наводи се да је бивши српски обавјештајац Јовица Станишић оптужио Владимира Бебу Поповића да је „опасан криминалац, сарадник МИ6 и укључен у убиство Зорана Ђинђића“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Поповића, неформалног али изузетно утицајног савјетника бившег црногорског премијера Мила Ђукановића, Станишић је на саслушању навео да му је познато да су се „последњих година криминалне активности одвијале углавном на релацији Владимир Поповић Беба, Душан Спасојевић, Љубиша Буха и Милорад Луковић Легија“.

„Владимира Поповића Бебу, Јовица Станишић упознао је у току 2000. године приликом једног контакта са премијером Ђинђић Зораном, али професионално познато му је да је Владимир Поповић Беба био врбован од стране обавештајне службе Велике Британије. По његовим сазнањима, ради се о врло опасном човеку склоном криминалним активностима који је настојао да се постави као ‘бос мафије’ (наводно Беба је ранијих година интензивно читао литературу о мафији и одушевљавао се Ал Капонеом – психолошки и умишљајни проблем)“, стоји у службеној биљешци од 14. 3. 2003, у којој је наведено саслушање Станишића на дан 13. 3. 2003.

Истакнуто је мишљење Јовице Станишића да постоји висок степен вјероватноће да је Бладимир Поповић Беба на одређени начин имао удјела у убиству премијера Ђинђића „јер је за њега био везан само интересно са високим криминалним аспирацијама, а настојање Ђинђића да организовани криминал доведе под контролу сигурно му је представљало велику препреку“.

Станишић закључује да је на одређени начин Владимир Поповић Беба представљао и један вид политичке подршке акту убиства Ђинђића, те је сигуран да, „ако би се Владимир Поповић Беба полицијски ‘правилно обрадио’ решила би се највећа и најсложенија кривична дела организованог криминала извршена последњих година“.

Станишић о Младићу и Гавриловићу

Станишић је, према службеној забиљешци МУП-а Србије, изнио тезу да поводом убиства Зорана Ђинђића треба испитати улогу и учешће Ратка Младића – бившег команданта Војске Републике Српске.

„Ратко Младић је окружен способним, високо обученим људима, способним да организују овакво убиство. Нема конкретна сазнања о постојању директне везе између Легије и Ратка Младића али постоји могућност да она реално постоји, јер их вежу многи заједнички проблеми и догађаји“, наводи се у биљешци у коју је ИН4С имао увид.

У односу на кривично дјело убиство бившег радника Државне безбједности Момира Гавриловића – Гавре изнио је да има сазнање да се Гавра у исто вријеме обраћао Владимиру Поповићу Беби као и кабинету тадашњег предсједника Војислава Коштунице, те да и то треба имати у виду о улози ресора Државне безбједности у убиствима – ликвидацијама истакнутих криминалаца, као и личности из политичког живота.

Станишић био у ЦГ у току акције „државни удар“

Према сазнањима ИН4С-а, Јовица Станишић је био у Црној Гори на дан избора 16. октобра 2016. године, и тако непосредно пратио акцију „државни удар“. Ту информацију потврдио је и функционер ДФ-а Небојша Медојевић у једној ТВ емисији.

Подсјећамо да је Јовица Станишић (Ратково, општина Оџаци, 30. јула 1950) бивши српски обавјештајац и начелник Службе државне безбедности Србије (1991–1998). Током ратова у бившој Југославији, био је један од најближих сарадника Слободана Милошевића и важио је за његовог главног човјека из сјенке који је имао директан утицај на дешавања како у Републици Српској Крајини тако и у Републици Српској.

Подсјетимо, такође, да је још 2009. године бизнисмен Ратко Кнежевић директно оптужио Станка Суботића, Мила Ђукановића и Јовицу Станишића, да су предводили криминалну организацију која се бавила шверцом дувана и организовала убиства. Према тврдњама Кнежевића, група Суботић, Ђукановић, Станишић је између осталог наредила убиства Радована Стојичића Баџе, помоћника министра полиције Србије, Вање Бокана и Јусуфа Булића, као и новинара Иве Пуканића, сувласника хрватског Национала, и Душка Јовановића, сувласника подгоричког Дана.

Овим поводом, српски специјални тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радовановић изјавио је да ће испитати све наводе Ратка Кнежевића. За разлику од српског, црногорско државно тужилаштво још није најавило да ће провјерити наводе Кнежевића, некадашњег блиског сарадника Мила Ђукановића. Тадашњи главни државни тужилац Црне Горе Ранка Чарапић тада се није огласила о Кнежевићевим оптужбама.

 

Извор: Ин4с