Издвајамо Србија

СТИДИМ СЕ ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: Исповест унуке немачког генерала Лера који је бомбардовао Београд

Сибила је рођена у аристократској породици у Немачкој, а сада је смерна монахиња Јована у манастиру Соко код Љубовије, у епархији шабачкој

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сибила Лер (62), унука немачког генерала Александра Лера, који се током Првог светског рата борио против Срба на страни Аустрије, у интервјуу за Вечерње новости говори да за три деценије у Србији није доживела никакву непријатност, да је нико није погледао попреко нити јој рекао ружну реч.

Генерал Лер је током Другог светског рата био је командант 4.ваздухопловне флоте која је бомбардовала Београд и Варшаву. Због ратних злочина које је починио, стрељан је 1947. године у Београду.

Сибила је рођена у аристократској породици у Немачкој, а сада је смерна монахиња Јована у манастиру Соко код Љубовије, у епархији шабачкој.

Каже да има две отаџбине, Немачка која је физичка, а Србија која је њена духовна отаџбина, а као три најсрећнија дана у свом животу наводи следеће:

– Први, када сам прихватила православље као своју религију, други када сам после више година искушеничког живота примила монашки чин и своје име Сибила променила у монашко Јована. И треће када сам добила српско држављанство.

– Никада нећу заборавити дан када се у мојим рукама нашла српска лична карта. То ми је било узвишеније него да сам добила диплому Оксфорда. И гле парадокса! То је било у оно време када су многи у овој земљи сањали да добију немачки пасош или визу и оду одавде – прича монахиња Јована за Вечерње новости.

Јована наводи да ју је сам Господ довео у Србију, на место где су њени преци рушили градове и села, где су пљачкали и убијали:

– Никада не заборављам велике злочине и крвопролића која су Немци чинили по Србији. Стидим се и лијем горке покајничке сузе и приносим господу молитве за моје сународнике због њихових злочина и недела – прича монахиња која пред иконом Србије приноси сузне молитве у знак покајања за сва недела.

Јована још додаје да жели да подсети своје драге Србе на једну особину немачког народа, када су у питању односи према Србима и осталим народима:

– Немци цене Србе, али их не воле. Немци не воле оне народе којима се диве. То су поред Срба, Французи и Енглези. А оне које воле, њих презиру. У ту групу спадају Хрвати, Бугари, Италијани…Руса и Американаца се плаше – наводи унука немачког генерала.

Јована се свакодневно моли српским светитељима – Светом Сави и светом владици Николају чији светли примери је воде у духовном животу у православљу.

Извор:Телеграф.рс/Вечерње новости