Србија

Тачи хоће војску од 8.000 људи, ево како Приштина намерава да је створи

Војска Косова, на чијем формирању инсистирају власти у Приштини, деловала би и на северу КиМ, и поред лаког располагала би тешким наоружањем, као што је случај са оружаним снагама било које државе.
Хашим Тачи намерава да војску опреми и тешким наоружањем, док то овлашћење садашње косовске снаге безбедности немају

То се може прочитати из Нацрта закона о Косовским безбедносним снагама, који се односи на формирање косовске војске, а до којег је јуче дошао „Блиц“.

У њему се наводи да би косовска војска штитила „суверенитет и територијални интегритет Косова“, пружала војну подршку цивилним властима и учествовала у међународним и хуманитарним операцијама. Такође стоји да би тамошње оружане снаге користиле „адекватно оружје“, имале би активних 5.000 припадника, док би у резервном саставу било највише 3.000 војника. Сви припадници војске носили би чинове, категорисане у официре, подофицире и војнике.

Приштина прави оружане снаге које укључују војну академију, полицију, ваздухопловну јединицу, јединицу за подршку и комуникацију, али и копнене снаге, националну гарду, логистику, доктрину и обуку. Дакле, поседовала би све армијске атрибуте. Судећи према Нацрту, регрутовање би било добровољно.

Све ово би у политичком смислу довело и до заокруживања независности јужне српске покрајине. Међутим, формирање војске Косова у овом тренутку нема подршку међународне заједнице. Званичници САД и НАТО упозорили су власти на Косову да још није време за то, односно да томе мора да претходи промена косовског Устава. Наиме, у њему је дефинисано постојање Косовских снага безбедности, али са далеко мањим овлашћењима од било које војске.

Славко Симић, лидер Српске листе, наводи да припадници КСБ делују у ванредним ситуацијама, као што су елементарне непогоде, као и да располажу само лаким наоружањем и то унутар касарни.

Срби никада неће дозволити промену Устава и да на север уђе војска Косова Славко Симић, лидер Српске листе
– Они морају бити у координацији са снагама Кфора и ми на више до тога нећемо пристати. Тачијев закон омогућава трансфорамцију у класичну војску са служењем војног рока. Ми признајемо само Кфор и Срби никада неће дозволити да на север уђе војска Косова. Не прихватамо да се Устав мења – каже Симић.

Ово је иначе први пут да су се САД и НАТО, уз готово претње, успротивили некој одлуци приштинских власти.

Александар Радић, војни аналитичар, објашњава да је проблем настао зато што представници Алијансе још не желе да се повуку са Косова и што су према до сада потписаним споразумима они задужени за безбедност у јужној покрајини.

– НАТО још није спреман да се повуче и питање безбедности препусти Косову. Они сада контролишу КСБ и могу да спрече изношење и једне пушке из складишта наоружања. Уколико би се формирала војска Косова, то би било препуштено њима. НАТО је направио план за извлачење својих снага који се састоји из три фазе. Србија је, међутим, упорно инсистирала да Алијанса не умањује своје снаге и повлачење њихових војника са Косова је одложено. Датум када ће се то догодити још није одређен – истиче Радић.

 

Извор: Blic.rs