Издвајамо Регион

ТАЧИ ОДБИО ДА ПОСЛУША НАТО: Злочинац се прави да не разуме јасну Столтенбергову поруку!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Председник Косова Хашим Тачи одговорио је на забринутост САД и НАТО о трансформацији Безбедносних снага Косова у оружане снаге

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на конференцији за медије навео да ово није “једнострана одлука“ и да су БСК потпуно спремне да постану војска, преноси “Коха“.

– Косово не прави никакав изненадни корак, не прави никакво изненађење. Нема никакве једностране или нелегалне акције. Потези не би били опасни за мир на Косову или у региону. Косово се помера у правцу у којем су се померале и друге земље у региону. Истина је ова: независна држава Косово једноставно ради оно што је легално и конституционално за сваку демократску земљу на свету- рекао је он.

Тачи је додао да су дермократске институције “независне и суверене земље“ одлучиле да БСК дају задужења професионалне војске. 

– То је изазвало само једну земљу и то је Србија. Тренутно једина претња за мир у региону је повећање руског утицаја и број војних авиона у базама у Србији. Ово мора бити додато претњама које представља тероризам, а Косово је и даље шампион у региону у борби против тероризма- навео је он.

– Очекујем да НАТО буде свестан овога и да не брине о трансформацији знајући да су БСК трениране од стране НАТО и њених чланица. Не говорим ово као директан одговор на забринутост НАТО, секретара Алијансе и САД. Рекао је да је ово једнострана одлука, то није тачно. Три године смо покушавали да наговоримо српске посланике да гласају за ово, али Срби настављају да буду против- рекао је Тачи.

Тачи је навео да ће трансформација у „Војску Косова“ служити миру у региону и у свету где год буду тражили од Косова да да свој допринос“.

Косовски председник се такође захвалио косовској скупштини на подршци и изразио уверење да ће премијер Иса Мустафа подржати предлог закона. 

– У овом тренутку читав политички спектрум на Косову, укључујући и цивилно друштво и грађане требало би да буду уједињени како бисмо завршили овај процес који у потпуности зависи од наших институција.

Предлог закона о Војсци Косова ујединио је политичаре на Косову и ојачао поверење грађана у наше институције. Сви који учествују у процесу морају се потпуно посветити“, навео је Тачи. 

Говорећи о томе да Српска листа неће гласати за закон рекао је да тај проблем постоји неколико година и да су од „косовских савезника“ тражили да убеде посланике са те листе да буду за уставне и законске промене.

Извор: Информер / Б92