Издвајамо Србија

TЕКСТ КОЈИ ЈЕ УЗБУРКАО РЕГИОН: Исповест раднице која је радила у бутику за мизерну плату! ДОСТА је нећемо да ћутимо!

Pixabay.com

Данас није нимало лако наћи посао, али још га је теже задржати. Једна девојка која се понадала да је нашла посао у бутику доживела је велику неправду, а њену исповест преносимо у целости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ја сам једна од многих девојака која је због потребе за послом почела да ради у једом бутику. Прво ми је било речено да је пробни рад 5 дана, са радним временом од 12 до 21 сат, као и да ће ми пробни рад бити плаћен.

Након што сам одрадила 5 дана пробног рада, послодавци нису ништа спомињали, тако да сам наставила са радом. Одредили су ми да радим по 8 сати у току дана, а онда поново ме враћали на пробни рад од по 9 сати дневно. Радила сам 20 дана без иједног слободног дана од 11, 12 или 13 сати па све до 21 сат.

Потписала сам уговор 10. марта, да би ми одмах сутрадан тражили да вратим уговор. На уговору је писало да радим 4 сата за 220 КМ, што је лаж и варање државе. Отказ преко телефона без објашњења сам добила 13. марта.

Када сам питала, када да дођем по зарађени новац рекли су да ће одлучити хоће ли ми уопште бити исплаћен. Питала сам за разлог отказа, нису имали одговор, само су рекли да ће све девојке тако бити отпуштене. Опет сам питала за свој новац, рекли су ми да ће ми бити исплаћено онолико колико директор одлучи.

Разговарала сам са неколико девојака, које су радиле у истом бутику. Неке су радиле 7 дана, неке 15 (моја родица), неке два месеца, и то сваки дан по најмање 9 сати. Ниједна од тих девојака није била исплаћена. Добијале су отказе јер се наводно нису допале газдама. Пракса фирме је да се две девојке запосле, а да се остале мењају као јефтина радна снага.

Не дозволимо да се ово настави. Наш рад треба да буде плаћен! Прочитајте законе и обавезе, заштитите се барем тиме. Обећавам вам да нећу стати на овоме и да ћу због свих нас прекинути ову њихову политику. Ћутимо и трпимо, то је наш највећи проблем. Е па доста је…“

Фото:pixabay.com
Извор:Курир.рс