Издвајамо Регион

ТЕКСТ КОЈИ ЈЕ УЗБУРКАО СТРАСТИ КОД КОМШИЈА: Хрвати, лечиће вас Срби и Арапи ?!

Текст Зденка Дуке, некадашњег председника хрватског новинарског Вијећа части, у коме он наводи да ће због демографског одлива Хрвате лечити, како је рекао, „црнци, Арапи и Срби“ изазвао је полемику и протесте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту на сајту „Новог листа“, Дука се позива на пројекције демографа Анђелка Акрапа, према којима ће Хрватска морати да се све више насељава мигрантима. Аутор наводи да то „нису људи из Шведске, па макар и наши Хрвати најчистијег педигреа, већ они из заосталијих земаља него што је Хрватска“.

Дука у тексту наводи да би за земљу било добро да се населе стручњаци са било ког подручја, те мало градира:

– Ради друштвеног и културног прилагођавања, најбоље би нам било да дођу Балканци из било које земље, Срби (тешко је то у Хрватској превалити преко усана), па онда Арапи, људи црне боје коже и припадници других раса. За део јавности и мањина посебно је постала спорна реченица: „Мораће да нам буде нормално да нас лече црнци и Арапи – опростите Хрвати на тој приземној истини!“.

Аутор текста касније је објаснио да је то био покушај ироније, али су се неки припадници мањина и читаоци пожалили редакцији листа да се никада нису осећали толико лоше као након читања тог чланка. Аутор Зденко Дука навео је да стоји иза текста, те да је „добрим делом писао иронично“.

Дука сматра да је „нереално очекивати да ће се Хрвати из дијаспоре враћати и да у Хрватској треба отворити врата мигрантима“. Дукин текст је уследио након позива председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић Хрватима у дијаспори да почну да се враћају у земљу.

Извор:Срна/Нови лист