Издвајамо Србија

ТОГ ДАНА СУ ПОГИНУЛА ТРИ СРПСКА ПИЛОТА: НАТО је са ескадрилом Ф-16 пресрео наше Ј-21, освета је стигла брзо!

Последњег дана фебруара навршило се 23 године од трагичног догађаја када су амерички ловци Ф-16Ц у ваздуху оборили четири јуришника Ј-21 „Јастреб“ Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме у рано јутро 28. фебруара 1994. са аеродрома Удбина у тадашњој Републици Српској Крајини на борбени задатак полетела су два авиона Ј-22 орао и шест јуришника Ј-21 јастреб који су имали задатак да бомбардују складиште муниције у Бугојну, док су јастребови напали фабрику наоружања Братство -Нови Травник.

АWАЦС НАТО који је летео изнад Мађарске у 6.35 часова открио је групу од шест авиона како лете на малој висини ка југу. Орлови су бацили бомбе на складиште муниције, а јастребови напали фабрику у Новом Травнику.

По успешно обављеном задатку јастребови су кренули ка матичном аеродрому. У међувремену НАТО је због кршења Резолуције УН о забрани борбених летова над Босном и Херцеговином реаговао слањем прво два ловца Ф-16Ц који су се налазили у патроли изнад Херцеговине. У саставу два пилота- капетани Боб Рајт и светски познати Скот О Грејди, кога ће српска ПВО следеће године оборити над небом Босне…

Ловци Ф-16Ц открили су јастребове на лету и без икакве опомене на принудно слетање кренули у пресретање.

Вођа пара евиденцијског броја 89-2137 у 6.45 сати ракетом АИМ-120 АМРААМ оборио је први авион, којим је летео капетан Звездан Пешић.

Првобитно пилоти јастребова нису знали били да су откривени, а то су схватили када је први јастреб експлодирао у ваздуху.

Два америчка ловца без икаквог упозорења усмерили су се на остале авионе које су почели да обaрају један по један. У наредних 5 минута у лову на малој висини ракетама АиМ 9 Сидеwиндер оборени су авиони у којима су били пилоти Ранко Вукмировић и Горан Зарић, који су погинули, како је било питање да ли ће остати остати без горива, прва патрола на Ф-16  напустила је гоњење преостала три јастреба, а у акцију се укључује други пар ловца Ф-16Ц. Тај пар успео је да обори четвртог јастреба за чијим командама је био пилот Урош Студен  који је успео да се катапултира изнад Јајца, док је пилот Златко Микеревић искочио код Кључа због недостака горива.

Једини пилот који је успео да тешко оштећену летелицу приземљи на аеродром Удбина био је Златан Црналић.

Два авиона орао који су учествовали у нападу на складиште муниције  успели су пуком срећом да се извуку.

Постоје две верзије догађаја како су се ови авиони спасли: према једној долином неретве и Сплита један орао се успео домоћи Удбине, а други је слетео на Маховљане, али тад му је у сусрет стигао други пар Ф 16, које је пилот успео у ниском прелету преко града да избегне и слети на аеродром.

УН су у својим извештајима навели да су оборени авиони лаки јуришници Јастреб који су припадали српским ваздухопловним снагама и да су посматрачи УНПРОФОРА известили да је један јастреб слетео на Удбину.

НАТО је такође у својим саопштењима наводио да је АWАЦС слао радио позиве групи Јастребова да слете или напусте зону забране лета. Обарање пет српских борбених авиона за српску страну био је огромни удар и због погинулих пилота и изгубљених авиона, док за америчке и НАТО снаге јак подстицај за даље акције над небом Босне и Херцеговине.

Занимљиво је то да је догодине стигла освета. Противваздушна одбрана Републике Српске је, системом КУБ (САМ-6), оборила Ф-16 за чијiм командама је управо био Скот О Грејди. Он се катапултирао и преживео, а уследила је потрага за њим по шумама Републике Српске. Наиме, муслиманске снаге су тражиле О Грејдија како би га убиле, а за то би, по старом обичају, медији окривили Србе. Војска Републике Српске га је такође интензивно тражила, а заправо је куриозитет то да су само хтели да га заробе, после чега би у сваком случају морали да га врате снагама НАТО.
Ипак, амерички маринци су после неколико дана лоцирали О Грејдија и он је евакуисан хеликоптером.

Извор: Курир