Издвајамо Свет

ТРАМПОВ ШАМАР ТАЧИЈУ: Зауставите формирање војске Косова!

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

ПРИШТИНА – Амбасадор САД у Приштини Грег Делави затражио је од косовских власти да зауставе поступак формирања војске, демантујући тврдњу председника Хашима Тачија и председника парламента Кадрија Веселија да је тај процес координиран са Вашингтоном, пишу медији у Приштини.

Делави је, у интервјуу за портал Инсајдери, упозорио власти у Приштини да је неприхватљив начин на који се то питање решава, изражавајући разочарање иницијативом Хашима Тачија усмереној ка промени закона којима се регулише статус Безбедносних снага Косова.

Према његовим речима, САД су уложиле напоре да Косово добије војску, али кроз уставна овлашћења и у сарадњи са свим етничким заједницама на Косову.

„Нисмо претпостављали да ће процес ићи овим током. То заиста није у сагласности са садржајем дискусија које смо досада водили са косовском владом,“ рекао је Делави.

Амерички амбасадор је такође демантовао тврдње Тачија и Веселија да формирање војске прати пуна координација са партнерским државама.

„Блиско сарађујемо у оваквим случајевима. Због тога сам донекле изненађен и разочаран начином на који је предлог закона представљен протекле седмице“, рекао је Делави и од косовских власти затражио да зауставе овај процес.

„Надам се да ће влада обуставити овај процес и покушати да придобије широку подршку ентичких заједница“, рекао је амерички амбасадор, наводећи да Приштина, у том случају, може да рачуна на подршку САД.

Земље Квинте Приштини: Не предузимајте једностране акције

Претходно су представници земаља Квинте на Косову позвали власти у Приштини да не предузимају једностране акције у вези са успостављањем војске, јер сматрају да би таквом иницијативом Косово угрозило регионалну стабилност и односе са међународним партнерима.

 

Извор: Танјуг

loading...
Loading...