Издвајамо Србија

ТРИ СРПСКА АДУТА: Са овим оружјем Србија може годишње да заради МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА(ВИДЕО)

Војна индустрија Србије осваја светско тржиште и могла би да буде носилац економског развоја земље, сматрају аналитичари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након оклопних борбених возила „милош“ и „лазар 3“, српски стручњаци развили су и пушку, која је с пуним правом названа супероружјем за 21. век. У крагујевачкој фабрици „Застава оружје“ производиће се ова пушка која још нема име, а како је „Блиц“ ексклузивно објавио, наредних дана биће представљена државном и војном врху на полигону у Никинцима.

Такво оружје у калибру 7,62×39 и калибру 6,5 „грендел“ нема ниједна армија на свету па ће према мишљењу стручњака представљати хит на тржишту. Ова пушка, „лазар“ и „милош“ сигурно ће катапултирати извоз наше наменске индустрије.

Војни аналитичар Зоран Драгишић истиче да је наше наоружање веома тражено.

https://youtu.be/vmKIkW4CCE4

– Важимо за земљу која производи квалитетно а јефтино оружје, због чега смо добро позиционирани на тржишту. Са новим наоружањем повећава се и извоз, а то се одражава и на БДП и на укупну економију. Очекујем да ћемо од војне индустрије ускоро зарађивати више од милијарду долара годишње.

Како каже, домаћа војна индустрија може да извезе све што произведе, али се поставља питање да ли ће моћи квантитетом да одговори на захтеве тржишта.

– Повећање извоза довешће и до пораста запошљавања у војној индустрији, међутим, проблем могу да представљају производни капацитети. Да ли ћемо успети да их проширимо зависи од технолога, инжењера и банкара – сматра Драгишић.

С друге стране, војни аналитичар Бојан Димитријевић је мало опрезнији.

– Мислим да се новом наоружању придаје превелики значај, јер се ради тек о развојном пројекту. Зато је рано још говорити да ли ће и колико утицати на развој економије, али било би добро да се извозна средства врате војсци. Јер сва технологија модернизације наоружања и припада војсци – наглашава Димитријевић.

Најновија пушка „Заставе“ још нема име, али је јединствена у свету због калибра „грендел“. Направљена је по систему „калашњикова“, уз додатне перформансе.

Извор:Блиц/М. Ташковић