Издвајамо Србија

ЦРНАДАК: Хаг послао ВАЖНУ поруку, победила дејтонска БиХ, а не Бакирова сила

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је одбијањем захтева БиХ за ревизију пресуде против Србије заправо послао поруку да БиХ може да функционише само заједнички и договорно и истакао да је овим победила дејтонска БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је велика победа Дејтонске Босне и Херцеговине. Ово је показало да БиХ може да функционише само ако се уважавају сви, ако се одлуке доносе заједнички, ако је дијалог и међусобно уважавање принцип по којем се ради, а не сила једног над другим или трећим“, рекао је Црнадак на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем.

Он је изразио уверење да ће оваква одлука суда имати дугорочно позитиван утицај.

„Ово је победа права над политиком, ово је такође и победа чињеница“, истакао је Црнадак.

Упозоривши да криза изазвана покушајем приватизације институција и изношењем одлучивања ван институција још није завршена, он је рекао да верује да ће допис их Хага отворити пут „онима који су нас у кризу увели да покажу како да из кризе изађемо“.

„Не сме остати ниједан трун сумње да ова земља може да функционише само заједничким договарањем. Важно је да они који су најодговорнији за ово јасно повуку потезе и покажу да су спремни да се иде напред гледајући ка будућности“, навео је Црнадак.

Према његовим речима, овакав исход захтева за ревизију шаље заправо две позитиве поруке.

Прва је да одговорни за све ово морају јасно да повуку потезе и покажу да су спремни да иду напред.

Као другу важну поруку ове одлуке МСП, Црнадак је навео да судови БиХ треба да наставе да пресуђују онима који су чинили злочине, историчари да пишу историју, а ми политичари, како је рекао, да се бавимо како да завршимо процес помирења и како да се заједнички окренемо будућности.

Он је изразио задовољство што је његово писмо, које је Бакир Изетбеговић покушао да спречи да стигне у Хаг, тамо примљено и званично заведено, као и узето у обзир приликом одлучивања суда.

Извор:Танјуг