Издвајамо Србија

ТУЖБЕ ЗА СОФТИЋА И БАКИРА: Незаконито хтели да поднесу захтев за ревизију тужбе против Србије

Кривичне пријаве против самозваног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића и бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића стигла су у Тужилаштво БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пријаве је поднео НДП због основане сумње да су Софтић и Изетбеговић починили кривична дела реализацијом покушаја да поднесу захтев за ревизију пресуде из спора између БиХ и СР Југославије, који је окончан 2007.

НДП-а, је кривичне пријаве поднео 13. марта, а правни тим који се бавио израдом тужбе сматра да постоји основа за сумњу да је Софтић својим радњама, без одговарајућег институционалног овлашћења, пред Међународним судом правде у Хагу починио кривично дело лажног представљања и неовлашћеног вршења службене радње Кривичног закона Федерације БиЗХ.

Из те странке се наводи да правни тим који се бавио израдом тужбе, такође, сматра да постоји основ за сумњу да је Изетбеговић својим радњама у вези са деловањем Софтића, без одговарајућег институционалног овлашћења, починио кривично дело злоупотребе службеног положаја Кривичног законика БиХ.

У НДП-у сматрају да ово питање, од када је отворено, има правни карактер са озбиљним политичким импликацијама због чега су се опредијелили да цијела ова ситуација буде решена пред правосудним органима БиХ правним средствима, а не политичким.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије коју је поднео Сакиб Софтић, уз образложење да га нису поднеле надлежне институције БиХ.

Председник Међународног суда правде службено је објавио да је Софтић још у мају 2016. године званично обавештен да он више нема статус агента БиХ и да је за покретање ревизије потребна нова одлука Председништва БиХ.

Извор:Танјуг