Издвајамо Србија

ТУЖНА ИСТИНА ДЕМАНТУЈЕ ВУЧИЋА: Србија на последњем месту листе најбољих земаља

Србија је заузела последње, 80. место, на листи најбољих земаља коју је данас објавио амерички портал „Ју ес њуз енд ворлд рипорт“ (У.С. Неwс & Wорлд Репорт).

Каскамо и за Бугарима

Рангирање „Најбоље земље“ извршено је на основу девет категорија – предузетништво, грађанство, квалитет живота, културни утицај, отвореност за пословање, покретљивост, моћ, авантуризам и наслеђе, а у свакој од тих категорија налазило се више атрибута помоћу којих су испитаници оценили сваку од 80 земаља.

Истраживањем су испитана 21.372 појединца из 36 земаља, међу којима је око 12.400 припадало „информисаној елити“, а око 6.500 пословним руководиоцима.

Прво место на листи заузела је Швајцарска, а потом следе Канада, Велика Британија, Немачка и Јапан. Међу првих десет земаља налазе се и Шведска, САД, Аустралија, Француска и Норвешка.

Од земаља региона најбоље је пласирана Хрватска на 49. месту, док је Словенија на 53. месту, Румунија на 58. и Бугарска на 63.

Кина је на 20. месту, а Русија на 27. месту.

Категорија моћи – Амери, па Руси и Кинези…

У категорији моћи, која обухвата политички и економски утицај, чврсте међународне савезе и снажну војску, Србија се налази на 46. месту. На врху листе су САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка и Француска, а на дну Румунија, Бугарска, Уругвај, Хрватска, Словенија и Летонија.

У категорији грађанство, која обухвата бригу о људским правима и животној средини, родну равноправност, верске слободе и друго, Србија се налази на 57. месту, док су на врху листе Норвешка, Шведска, Швајцарска, Канада, Финска и Данска, а на дну Египат, Тунис, Либан и Иран.

Добар провод и сексепил – први Бразил, па Италија

У категорији авантуризам, која обухвата пријатну климу, природне лепоте, добар провод и сексепил, Србија је на 64. месту, док су на врху листе Бразил, Италија, Шпанија, Тајланд и Грчка, а на дну Пакистан, Саудијска Арабија и Иран.

Кад је реч о наслеђу што подразумева богату историју, одличну храну, бројне културне атракције и друго, Србија је на 66. месту, док су на врху листе Италија, Шпанија, Грчка и Француска, а на дну Бахреин, Ангола, Катар и Гана.

Србија је на 71. месту у категорији квалитет живота, која обухвата развијено тржиште рада, политичку и економску стабилност, добар здравствени и образовни систем и друго. На врху листе су Канада, Шведска, Данска, Аустралија и Норвешка, а на дну Пакистан, Либан, Алжир и Иран.

По културном утицају – културни значај, модерност, престиж – Србија је на 76. месту. Најбоље су прошли Италија, Француска, САД, Шпанија и Велика Британија, а испод Србије су само Гана, Казахстан, Ангола и Алжир.

 

Извор: Vestionline.com