Издвајамо Србија

ЂУРИЋ: 17. март црним словима уписан у историју српског народа!

Фото: Јутјуб

Данас је тачно 13 година од погрома над Србима на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ðуирић изјавио је данас да су и за време мартовског погрома Срба пре 13 година и сада ствари на КиМ сличне, да се и тада и сада лажним поводима и измишљотинама врши притсак и нападају Срби.

Ðурић је рекао да је то постконфликтно подручје на којем се најмање људи вратило на своја огњишта, чак мање и од Руанде.

Ðурић је казао да је 17. март црним словима уписан у историју српског народа као један од датума када су затирани српско име, светиње и народ.

Он је рекао да из пијетета према жртвама не жели да коментарише изјаве попут Тачијеве да га је срамота због тих догадаја, и подвукао да су управо Тачи и њему слични одговорни за та дешавања и за реке Срба протераних из јужне српске ппокрајине.

– И тада и сада ствари су сличне, погром је изведен под лажним измишљеним изгвором, а и пових дана видимо лажне поводе да се врши притисак и нападају Срби на КиМ – упозорио је Ðурић.

Како је оценио политичка клима, нажалост, када је реч о косовским албанцима суштински се није променила.

Ðурић је додао да као највећи неуспех међународне заједнице али и привремених институција на КиМ то што на улицама Приштине, Пећи, Ðаковице и Обилића нема десетина Срба који су протерани. Косово и Метохија је постконфликтно подручје где је најмање људи враћено на своја огњишта са најмањом стопом повратка, мање чак него штоје то у Руанди, оценио је Ðурић.

Он је, одговарајући на питања у вези са отимањем омовине, реакцијом међународне заједнице на то и друга понашања Приштине истакао да је премијер Александар Вучић јуче у Сарајеву на јасан и директан начин рекао шта се дешава и у вези војске Косова, отимање имовине, хапшења због изборних плаката…

Међутим додао је за неке ствари, као што је војска Косова, у највишим форумима међународне заједнице Приштина нема подршку на онај начин на који је то било случај у ранијем периоду.

Како је рекао и у другим стварима, као што је и питање отимања имовине Србије, став ЕУ, каквим често нисмо били најзадовољнији, различити од става Приштине и другачији од потпуног ћутања какво смо могли да видимо раније.

– Зато сматрам да Србија треба да настави са интезивном дипломатском активношћу – рекао је Ðурић који је истакао да ћемо умети да заштитимо своју имовину.

Директор Канцеларије за КиМ је додао, подовом изјава Тачија да та имовина припада Приштини да Тачи није ни меродаван, нити овлашћен да одлучује шта је чије, али исто тако и да види проблеме и за инвеститоре и за све људе који на КиМ живе од тог покушаја да се оспори оно што је неспорно власништво Србије.

Ми ћемо сасвим сигурно баш као што смо успешно случају Трепче и у случају Брезовице поништили такве акте и спречили да Приштина присвоји оно што је наше, заједно са нашим народом на КиМ енергично бранити, поручио је Ðурић.

Коментаришући хапшење градоначелника Ранилуга Ðуић је рекао да је очигледно да се у Приштини неко “озбиљно унервозио” и због избора за председника Србије али и резултата избора јер, додао је, јасно је да ће Александар Вучић на КиМ, где је око 106.00 бирача, освојити више од 70 одсто гласова.

Како је рекао, РИК ће о свему што је везано за гласање на КиМ донети одлуку уз порцену ситуације и да ће се учинити све да људи гласају на 90 бирачких места у јужној српској покрајини.

Извор:Танјуг

loading...
Loading...