Издвајамо Србија

ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ ПОБЕДЕ СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Хаг одбацио Бакира, НАТО шутнуо Тачија!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Одлука Хашког суда да не прихвати ревизију тужбе БиХ за геноцид против Србије и противљење НАТО пакта оснивању ‘војске Косова’ доказују да је Србија данас знатно цењенија и угледнија у свету

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија је јуче остварила нову велику дипломатску победу пошто је Међународни суд правде у Хагу одбио ревизију тужбе БиХ за геноцид против наше државе!

Само дан раније НАТО пакт отворено је поручио Приштини да се противи формирању такозване војске Косова и запретио Тачију да би могао да остане без подршке Запада.

Овакве одлуке међународне заједнице, према оцени саговорника Информера, несумњива су потврда да је Србија данас знатно цењенија и угледнија у свету и да се став Београда чује и поштује у Бриселу и Вашингтону.

Србија се чује

Суд у Хагу, иначе, одбацио је јуче легитимитет агента БиХ Сакиба Софтића, чиме је практично пао и захтев за ревизију тужбе за геноцид.

Софтић је означен као нелегитиман представник БиХ јер је добио мандат само од бошњачког члана Председништва Бакира Изетбеговића, док су хрватски и српски члан овог тела били против ревизије тужбе.

Како сазнајемо, паралелно са последњим одлукама из Брисела, Вашингтона и Берлина у Сарајево и Приштину су стигле поруке у којима се тражи смиривање тензија и упућује на „блиску сарадњу“ са Србијом.

– И сам генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је у својој изјави позвао Приштину да тесно сарађује са Београдом. То се сада тражи и од Сарајева. И Бошњацима и Албанцима је јасно поручено да никоме у Европи не пада на памет да ратује због њихових нереалних планова и мегаломанских идеја – преноси дипломатски извор Информера и наводи да су „премијер Александар Вучић и Србија најбољи гарант стабилности на Балкану“.

– Никоме у Европи није у интересу да се овај регион гура у неки нови хаос или, не дај Боже, рат. У то будите потпуно уверени… – закључује наш саговорник.

На другој страни, министар за рад и запошљавање Александар Вулин каже да овакве одлуке Брисела и Хага представљају историјску прекретницу.

– Србију више нико никада неће посматрати на исти начин. Цео свет је признао да политика мира и стабилности коју води премијер Александар Вучић мора бити подржана, те да сви они који раде против ње раде против стабилности у региону и целој Европи – нагласио је Вулин.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику каже за Информер да је проактивна политика Владе Србије у региону, али и према ЕУ, дала позитивне резултате.

будућности, ка економским реформама и бољем животу, а не ка прошлости. И то се у Европи све јасније види. Одбацивање захтева Бакира Изетбеговића важно је за даље сређивање односа Београда и Сарајева. Ми већ дуже време пружамо руку помирења и надам се да ће сада коначно бошњачка елита да прихвати ту нашу руку – наводи Ђукановић.

Интерес је мир

Спољно-политички аналитичар Бошко Јакшић сматра да су ове две ствари повезане и да одлуке такве какве јесу нису случајно донете.

– Доследно противљење Србије формирању ‘војске Косова’, али и јединствен став по питању ревизије тужбе БиХ свакако су утицали на то да одлуке буду позитивне по нас. Мислим, међутим, да је пресудна била процена да би другачије одлуке у ова два случаја додатно дестабилизовале ионако већ узбуркану атмосферу у региону – истиче Јакшић.

Извор:Информер.рс