Издвајамо Свет

ВЕЛИКИ УСПЕХ: Сиријска армија уз помоћ руске авијације ослободила Палмиру

Сиријске оружане снаге уз помоћ руске авијације завршиле су операцију ослобођења античког града Палмире, а о успеху операције руски министар одбране Сергеј Шојгу обавестио је председника Владимира Путина, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Палмира је један од најбогатијих центара античке цивилизације. Тај град се у рукама терориста налазио од маја 2015. године, потом су сиријске снаге успеле да га ослободе у марту прошле године, али су у децембру те године терористи успели поново да га окупирају.

Терористи су за то време уништили око 20 одсто древних грађевина, између осталог храм Бела и Бал Шамина, Тријумфалну капију и многобројне античке стубове. Страдала је и тврђава, као и национални музеј.

Нешто раније је телевизија „Мајадин“ јавила да терористи ДАЕШ-а изводе своје борце из града и да за то време минирају куће и путеве.

Сиријска армија је јуче успела да ослободи тврђаву и околне висоравни, чиме је приморала терористе да се повуку у западни део града, а данас је и тај део ослобођен.

 

Извор: rs.sputniknews.com